Vijesti

Je li Vučić odlikovao novog premijera RS? Dodiku i njegovoj ekipi je poslao jasnu poruku

Novinar Borislav Radovanović u svom blogu najavio da bi novi premijer RS trebao biti Vlado Đajić, direktor UKC RS-a.

Njegov tekst prenosimo u cijelosti:

Odlikovanjem novog premijera Republike Srpske Vučić je faktički dao “saglasnost” Dodikovom planu preustrojstva izvršne vlasti. Lakovjerni se i nadalje mogu zamajavati atentatima, državnim udarima i nepostojećim sukobima srpskih voždova, pa čak i kad realni događaji dokazuju zablude. Srbi ionako nemaju talenta za politiku.

Nakon skandaloznog zanemarivanja sopstvenog praznika (9. januar) kompletan politički vrh Republike Srpske pohrlio je na obilježavanje Dana državnosti Srbije. Aleksandar Vučić im je prezentovao kako se ovakav praznik proslavlja u uslovima pandemije i vanredne situacije, odnosno sve ono šta su na sopstvenu bruku propustili učiniti.

Vučić je zvaničnike Republike Srpske sveo na nivo publike bez referentnog značaja ili nevoljenih “rođaka” koje mora trpiti i time ih javno kaznio zbog sramnih propusta od 9. januara. Činjenica da nijedanog zvaničnika Srpske nije smatrao vrijednim za neko od sijaseta dodijeljenih ordenja i priznanja eklatantno pokazuje Vučićev odnos prema prekodrinskim “činiocima” srpske provenijencije.

No, priča oko odlikovanja otkriva i druge vrlo zanimljive dimenzije aktuelnih i budućih političkih procesa. Izbor jednog zvaničnika iz Republike Srpske za dodjeljivanje ordena Karađorđeve zvijezde drugog stepena prepušten je Miloradu Dodiku, ali, sa druge strane, morao se pomiriti sa Vučićevom voljom da za njega lično nema priznanja. Znači, Dodik se pobrinuo da njegovim najbližim saradnicmai i nosiocima funkcija izmakne bilo kakvo ukazivanje časti.

Sasvim očekivano Dodikov izbor bio je direktor banjolučkog Univerzitetsko-kliničkog centra Vlado Đajić. Očekivano bar za one upućene u ovdašnje političke turbulencije. Od samog starta afere “Ikona” u svojim tekstovima objašnjavam kako je Dodik od ko zna koliko stotina “bliskih saradnjka” iskonski vjerovao jedino Vladi Đajiću, pa i kako mu je ovaj u svojoj bolnici osigurao utočište. U završnici teksta sa gornjeg linka jasno sam naznačio da će Đajić biti novi/skorašnji predsjednik Vlade Republike Srpske.

Potom, Dodikovom “proklamacijom” Đajić je postavljen za šefa banjolučkog SNSD-a i sa zadatkom da gradski odbor vrati pod kontrolu osnivača stranke. Nedavne najave “stranačke reforme” u stvari su obračun sa odmetnutim mangupima lojalnim osovini Lukač-Tegeltija-Cvijanović, te disciplinovanje lezilebovića poput Radojičića. Dobri znalci Vlade Đajića tvrde kako on ima hrabrosti za takve zadatke, odnosno da je upravo zbog dokazane kuraži odabran za budućeg nosioca izvršne vlasti Republike Srpske.

Pažljivim posmatračima nisu promakle Đajićeve medijske najave nabavki prvih vakcina i početka vakcinacije u Srpskoj. Po sadašnjoj funkciji njegove izjave zvuče politikantski, a posebice jer su u pitanju nadležnosti ministra Alena Šeranića. Kad iste pogledate kroz vizuru pripremanja javnosti na novog premijera onda sve dobija bitno drugačiji smisao.

Pomenuto Đajićevo odlikovanje valja protumačiti i kao svojevrsno Vučićevo davanje “saglasnosti” za njegovo ustoličenje na premijersku poziciju, ali i Dodikovom zamišljenom preustroju izvršne vlasti. U svojim objavama ukazivao sam koliko su nebulozne medijske mantre oko Dodikovih atentata na Vučića i “nepojedenih ručaka” sa Dakom Davidovićem (vidi: Na šta spade “Veliki Baja” otkad mu odsjekoše… ), a realni događaji najbolje razdvajaju analitičere od “vidovnjaka”. Imam još podosta medijski zanimljivog materijala na ove teme, no već sad možemo “podvući crtu” i razjasniti utemeljenost kataklizmičkih predviđanja kakvima je jasnost bukvalno bombardovana.

Elem, za kraj, moram apostrofirati da već neko vrijeme zagovaram i nagovještavam narodne proteste, gdje se rušenje Viškovićeve vlade prosto nameće kao realno ostvariv cilj. Uobzirivao Dodik ovu dimenziju dešavanja ili ne u svakom slučaju Đajićevo ustoličenje donosi mu potreban manevarski prostor, ali uz opasku da sebe ipak promjeniti ne može. To je njegov usud! Baš kao što je i usud Srba da vole politiku, a za istu očigledno nemaju talenta.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare