Začinjena hrana – poznata i kao hrana koja peče – uvijek je dijelila ljude. Ili ih volite, izbjegavate ili tolerirate. Za one koji uživaju u začinima, kao što je Amanda Sauceda, RD, registrirana dijetetičarka, često kažu da toplina čili papričica dodatno privlači pažnju obroka. Ako pokušavate smanjiti so, pokušajte uvesti komponentu topline, kaže Sauceda.
Kao i većina ljudi, Sauceda je s vremenom morala razviti svoju toleranciju na ljutinu, a to je na kraju preraslo u uživanje. Tolerancija svake osobe na ljutu hranu može ovisiti o nizu stvari: je li je jeo redovno u djetinjstvu, je li sklon traženju uzbuđenja ili jednostavno o genetici.
Šta začinjenu hranu čini tako začinjenom?
Komponenta u čili papričicama koja donosi toplinu zove se kapsaicin. Kada jedete čili, kapsaicin veže i aktivira specifične receptore boli u vašim ustima i cijelom probavnom traktu, objašnjava Sauceda. Bol koju izaziva prenosi se vašem mozgu kao osjećaj pečenja ili povećanje temperature, što navodi mozak da kaže tijelu da se ohladi, objašnjava Connie Elick, RD.
Možete se početi znojiti ili se vaše "sićušne krvne žile prošire i usmjere toplinu da napusti tijelo kroz kožu, što je ono što uzrokuje crvenilo na koži osobe", kaže Elick. Suzne oči, curenje iz nosa ili višak sline također su tipične reakcije na kapsaicin, jer ga tijelo može protumačiti kao iritant koji treba isprati.
Dakle, ako kapsaicin vaše tijelo registrira kao nešto što uzrokuje bol, šteti li vam? Ne uvijek, kažu oba dijetetičara—zapravo, kapsaicin i čili papričice na neki način dobro čine vašem tijelu, pa ako ste ljubitelj ljutog umaka ili čili pahuljica, ovo su dobre vijesti.
Potencijalne prednosti jedenja začinjene hrane
Kapsaicin može imati antioksidativna svojstva
Da bismo objasnili čemu služe antioksidansi, prvo moramo razumjeti šta su slobodni radikali. Slobodni radikali su spojevi koje proizvode prirodni procesi u vašem tijelu, kao i faktori iz okoliša kao što su alkohol, onečišćenje zraka i pušenje. Višak slobodnih radikala u tijelu može dovesti do oštećenja stanica i DNK, a s vremenom može dovesti do hroničnih bolesti.

Antioksidansi neutraliziraju slobodne radikale u vašem tijelu, a kapsaicin u začinjenoj hrani može djelovati kao antioksidans, kaže Elick.
Ljute papričice također su izvor vitamina C, snažnog antioksidansa. Jedna zelena čili papričica sadrži 121% preporučene dnevne vrijednosti vitamina C, a jedna crvena čili papričica sadrži 72% preporučene dnevne vrijednosti.
Moglo bi poboljšati holesterol, krvni pritisak i zdravlje crijeva
Za sada, studije o kapsaicinu nisu dale jasan zaključak o tome pomaže li ili pogoršava nivo holesterola i krvni pritisak. Što se tiče crijeva, "nova istraživanja, iako ne bih rekao da su čvrsti dokazi, pokazuju da kapsaicin može utjecati na naš crijevni mikrobiom ", kaže Sauceda.
Kapsaicin može povećati korisne i smanjiti štetne bakterije u donjem dijelu gastrointestinalnog trakta, iako je to (do sada) pokazano samo u studijama na životinjama.
Iako je potrebno više čvrstih naučnih podataka prije nego što možemo pouzdano tvrditi ove dodatne prednosti kapsaicina na ljudsko zdravlje, mogućnosti su uzbudljive.
Potencijalni nedostaci konzumiranja začinjene hrane
Može potaknuti žgaravicu i refluks kiseline
Začinjena hrana je jedna od namirnica koju treba izbjegavati ako ste skloni žgaravici ili imate refluks kiseline, kaže Sauceda. Začinjena hrana iritira naš jednjak dok putuje prema želucu, a također uzrokuje opuštanje donjeg ezofagealnog sfinktera, dodaje Elick.
Ovaj sfinkter sprečava ispiranje želučanog sadržaja natrag u jednjak. Kada se opusti, to znači da hrana i želučana kiselina putuju natrag, pridonoseći refluksu kiseline i žgaravici. Čak i ako nemate refluks kiseline, neugodna žgaravica je način da kažete da ste pretjerali sa začinjenom hranom, upozorava Sauceda.
Može dovesti do gastrointestinalnih problema
Kapsaicin iritira tkiva gastrointestinalnog (GI) trakta, pa ga tijelo može shvatiti kao prijetnju, kaže Elick. Kao odgovor, stijenke vaših crijevnih mišića povećavaju kontrakcije kako bi hranu s kapsaicinom pomaknule kroz GI trakt kako bi ga se riješile. Zbog toga neki od nas moraju trčati u kupaonicu ili imaju rjeđu stolicu kada jedu začinjenu hranu, kaže Sauceda. Kada se to dogodi, to je znak da ste možda pojeli više čilija nego što vaše tijelo može podnijeti, dodaje ona.
Može iritirati ako imate čir na želucu
Začinjena hrana ne uzrokuje čir na želucu, ali ako imate čir na želucu, začinjena hrana može pogoršati vaše simptome, kaže Sauceda.
"Začinjena hrana može iritirati sluznicu crijeva, a kada imate čir, osjećat ćete više te iritacije."