Politika

Jesu li reis Kavazović i Islamska zajednica već zauzeli stranu?

Islamska zajednica u BiH organizacija je koja ima značajan utjecaj i na tok izbora u BiH.

Iako bi vjerske zajednice trebale biti apolitične, bar u državama koje za sebe kažu da su sekularne, pred izbore u BiH uglavnom se u predizbornu kampanju uključe sve tri vjerske zajednice kako bi agitirale za svoje favorite.

Izuzeće nije ni Islamska zajednica u BiH.

U dosadašnjim izborima zabilježena su razna otvorena navijana u džematima, pa čak i vođenje kampanje za pojedine stranke – uglavnom, bezu izuzeća radi se o Stranci demokratske akcije.

U džamijama širom BiH tako su se do sada mogle slušati razne hutbe u kojima se iscrtavaju kadrovi SDA odnosno sam Bakir Izetbegović, u haremima se dijelio zeleni predizborni materijal, a hodže su često satanizirale sve protivnike SDA.

Dolaskom reisu – l – uleme Husein ef. Kavazovića, IZ BiH se pokušavala držati po strani, ali ipak su SDA-ovi oponenti bilježili otvorena navijanja i pomaganja u kampanji.

Nakon što je jučer Denis Bećirović predstavljen kao zajednički kandidat sedam stranaka za Predsjedništvo BiH, danas se oglasio reis Kavazović.

On je govorio o izborima i vjernicima poslao poruku za koga bi to oni trebali glasati.

Ef. Kavazović je održao dosta političan govor u kojem je govorio o izmjenama Izbornog zakona, političkim izazovima, političkoj korupciji, te je poslao, između ostalog, ovu poruku:

“Na izborima i za državna tijela i za tijela Islamske zajednice moramo dati naše povjerenje onim ljudima i snagama koje će biti u stanju izdržati politički pritisak koji je sve jasnije izražen. Moramo osujetiti populističke tendencije u našem narodu i svesti ih na podnošljivu mjeru”.

Teško se oduzeti dojmu da se ova izjava reisa Kavazovića poklapa sa stavovima i tezama aktivista SDA, po kojima se Bakir Izetbegović navodno izborio sa ‘ogromnim pritiscima’ kako bi se udovoljilo Čoviću.

Da Islamska zajednica moguće navija za Izetbegovića odnosno protiv Bećirovića moglo se vidjeti i iz statusa bivšeg NiP-ovca Edisa Bešića.

On je naime objavio da ne može podržati Denisa Bećirovića jer je ‘komunista’ i istakao da su mu to sugerisale hodže.

“Ja, Edis Bešić, član Izvršnog odbora Narod i pravda Živinice, ovom prilikom izjavljujem da prekidam svoje članstvo u stranci kao i u pomenutom odboru uz obrazloženje:

Ovo je moj prvi politički angažman u koji sam ušao i koji se bazirao na čistom ubjeđenju i bez ikakvih ambicija i želja za ovodunjalučkom koristi a uz odobrenje i blagoslov našeg rahmetli Muftije (Muamer Zukorlić) koji je podržao tadašnju politiku NiP-a…

Uz razgovor sa svojim prijateljima hodžama, imamima, daijama koji su bili simpatizeri NiP-a, shvatio sam da jedan musliman, Bošnjak, ni u jednoj varijanti ne smije da lobira niti da glasa za komunistu (ateistu) koji još uvijek baštini svoju pionirsku ideologiju“, napisao je Bešić.

Iz njegovog statusa je jasno da su hodže već počele vjernicima i džamatlijama da sugeriraju za koga i kako treba glasati, a Sabor IZ BiH danas nije reagirao na ovaj status bivšeg NiP-ovca.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
1 Comment
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
strana
strana
8 mjeseci

nisu, 30 godina su na toj strani