Region

Jedan od organizatora “ustanka” u Srbiji: “Vučić nas 12 godina natapa otrovom da se poubijamo”

– Aleksandar Vučić se grdno prevario ako je mislio da će, ispuni li dva zahtjeva, protesti prestati, poručio je s beogradskog Trga Republike Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka iza kojeg stoji, kako kaže, 40 organizacija i inicijativa.

Nekoliko njihovih predstavnika pozvalo je građane da se i danas okupe pred Sava centrom u Beogradu oko 13 sati, odakle će krenuti u blokadu prometnica od 14 do 15 sati.

– Hladno je, imamo razumijevanja za ljude – pojasnio je Ćuta što ovoga puta protest neće potrajati dva sata na radost onih Beograđana kojima će, govore, blokade prometa zakomplicirati život.

Ustupci strancima

Ali što je to, odgovaraju organizatori, prema mogućnosti da se život u Srbiji potpuno uništi zagađivanjem okoliša i voda zbog ustupaka stranim kompanijama kao što je slučaj s planovima tvrtke Rio Tinto, koja želi otvoriti rudnik u Jadarskoj dolini pokraj Loznice radi eksploatacije litija, prenosi “Jutarnji list” pisanje “Slobodne Dalmacije”.

Ekipa “Slobodne” je posjetila loznički kraj i mjesto Gornje Nedeljice, koje je najviše na udaru strane kompanije Rio Tinto jer je u zoni obuhvata za budući rudnik i gdje je već označeno više od pet stotina bušotina.

Ekološki aktivisti i razne zelene udruge tvrde da bi moguća eksploatacija rudače radi izdvajanja litija, elementa koji je važan, među ostalim, za proizvodnju baterija električnih automobila, praktično opustošila život čitavog kraja uz Drinu i rijeku Jader.

Kompanija je zbog realizacije svojih planova već otkupila brojne kuće i zemljišta, no i one koje nije ostat će, prema navodima aktivista, potpuno bez egzistencijalne osnove za ostanak s obzirom na to da je riječ o pretežno poljoprivrednom području, a sva zemlja će biti zatrovana hemijskim supstancama koje su potrebne za izdvajanje litija.

Svi to rade

Protesti za ovu subotu najavljeni su u svim većim gradovima Srbije koja je, čini se, pred uzbudljivim razdobljem.

– Najveći trovači Srbije nisu Rio Tinto, ni Smederevo ni Bor, već Aleksandar Vučić koji nas već 12 godina natapa ovdje otrovom da se poubijamo.

To rade sve vođe, i ovi vaši i ovi po Bosni i Hercegovini, na tome opstaju ovih trideset godina, stalno nam visi neki novi rat nad glavom. E mi to nećemo, mi želimo sačuvati rijeke i prirodu i nije važno ko si i šta si nego da se niko ne dijeli – poentirao je Jovanović.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare