BHDoktor

Jedan sastojak ublažiće žgaravicu poslije kafe: Ovo je najgora kombinacija

Neke vrste kafe imaju veću koncentraciju kiseline koja može da uznemiri osjetljiv želudac, pogotovo ako dnevno konzumirate više od jedne šoljice ovog napitka.

Da biste neutralisali kiselinu i olakšali probavu, možete da se poslužite magičnim bijelim praškom - sodom bikarbonom.

Soda bikarbona ili natrijum-bikarbonat je izvrsno prirodno pomagalo za neutralizaciju kiseline u organizmu, do kojeg može da dođe zbog pretjerane konzumacije slatke i masne hrane.

Ima antialergijska, antiupalna i antigljivična svojstva.

Prstohvat sode bikarbone u kafi (ili 1/8 kašičice na litar omiljenog napitka) na Zapadu je svojevrsni narodni lijek za neutralisanje kiseline.

Oni koji su probali tvrde da se u takvoj kafi ne osjeća ukus ovog praha.

Iako kombinacija kafe i sode bikarbone nije poznata u našim krajevima, stručnjaci tvrde da zaista može da spriječi pojavu kiselosti u organizmu.

Ipak, treba imati na umu da soda bikarbona u kafi može da ima i neke nuspojave na organizam - pojačanu pojavu gasova, smanjenje apsorpcije kalcijuma i opšti uticaj na probavu, upozorava nutricionista Marija Andrijašević.

Možda niste znali, ali najgora kombinacija su zapravo kafa i mlijeko, bijeli napitak pojačava kiselost organizma, pa bi osobe koje imaju osjetljiv želudac trebalo da izbjegavaju ispijanje kafe na ovakav način.