Životni stil

Jedini recept za cheesecake koji niko neće moći preskočiti: Ovaj kolač mogao bi preobratiti i hejtere

Ovu verziju voljet će čak i oni kojima nikako nije jasno zašto je cheesecake najpopularnija torta na svijetu

Naime, radi se o cheesecaku u formi biskvita, sočan i mokar, sa sirom koji se nazirao u teksturi, ali ne i u okusu i taman pogođenom kiselinom limete. S obzirom na to, ne postoji ni jedan jedini razlog da se na pečenje ovog divnog kolača ne bacite već danas. Pa čak i ako se smatrate cheesecake hejterom, ovaj ćete obožavati.

Potrebno vam je:

150 g lješnjaka za biskvit
100 g lješnjaka za dekoraciju
50 g badema
15 g oštrog brašna
100 g čokolade
125 g šećera
3 jaja
115 g maslaca
200 g svježeg sira
2 kašike kiselog vrhnja
1 kašika ekstrakta vanilije
prstohvat soli
20 g maslaca za preljev
100 g kvalitetne tamne čokolade

Na papir za pečenje rasporedite lješnjake i bademe. Pecite ih 10 minuta na 180 stepeni. Izvadite ih, lješnjake očistite i odvojite 100 g za kasnije. Ostatak lješnjaka i bademe ohladite pa ih ubacite u blender i usitnite u grubo brašno. Orašaste plodove prebacite u veću zdjelu, dodajte brašno i pomiješajte. U blender zatim ubacite 100 g čokolade i kratko blendajte kako biste dobili komadiće pa i čokoladu dodajte mješavini brašna, lješnjaka i badema.

Bjelance odvojite od žumanaca. U posebnoj zdjeli miksajte najprije maslac i šećer dok ne postanu kremasti, a zatim dodajte jedan po jedan žumanjak. Kad ste dobili svilenkastu kremu, stanite s miksanjem.

U dobivenu kremu dodajte vaniliju i prstohvat soli, a zatim umiješajte i mješavinu s lješnjacima, bademima i čokoladom. Sjedinite i dodajte sir koji ste najprije pomiješali s vrhnjem.

U posebnoj zdjeli miksajte bjelance pa ih u nekoliko puta dodajte ostatku sastojaka. Lagano umiješajte i prebacite u kalup za tortu ili muffine koji ste prethodno premazali maslacem.

Ubacite u rernu i pecite 25 minuta ako koristite kalup za muffine ili 60 minuta ako koristite veći kalup. Čačkalicom provjerite je li biskvit pečen. Kad je gotovo, pustite da se kratko ohladi pa izvadite biskvit iz kalupa. Na pari ili u mikrovalnoj otopite čokoladu i maslac, pomiješajte i prelijte biskvit. Na kraju pospite lješnjacima, a može i krupnom soli.