Životni stil

Jedite zdravo: Povrtna pljeskavica od bulgura

Odlučite se za zdraviju opciju pljeskavice i pripremite je od bulgura i povrća. Vrlo je jednostavno, a okus sočnosti će vas oduševiti. Za nju će vam biti potrebno 30-40 minuta

Sastojci:
150 g bulgura,

350 ml vode,

tikvica,

luk,

mrkva,

2 jajeta,

2 čehna bijelog luka,

4-5 kašika prezle,

4-5 kašika integralnog brašna,

kašika sjeckanog peršina,

prstohvat kurkume,

so, biber,

2 dl jogurta.

Priprema:

Zakuhanu posoljenu vodu izlijte preko bulgura, poklopite i ostavite 20 minuta. Tikvicu i mrkvu naribajte, malo posolite i ostavite 10 minuta. Ocijedite višak vode iz bulgura pa pomiješajte s ocijeđenim tikvicama i mrkvom. Dodajte sitno sjeckani luk, protisnuti bijeli luk, brašno, prezlu i jaja, te sve začinite.

Sve dobro izmiješajte u kompaktnu smjesu. Oblikujte pljeskavice i uvaljajte ih u brašno sa svih strana. Pržite na zagrijanom ulju nekoliko minuta sa svake strane, dok ne dobiju smeđu boju. Izvadite na papirnate ubruse kako bi upio višak masnoće te poslužite s jogurtom i sezonskim salatama.