Životni stil

Jeftina i brzo gotova: Kremasta torta. Sastojke imate u kući

Sastojci za tijesto:

  • 150 g brašna
  • 100 ml vode
  • 100 ml mlijeka
  • 80 g maslaca
  • 4 jajeta
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1/2 kašičice soli

Za kremu:

  • 500 ml mlijeka
  • 150 g šećera
  • 100 g brašna
  • 2 jajeta
  • 180 g maslaca

Priprema:

  1. Započnite s priremom tijesta tako da rastopite maslaca u loncu. Dodajte 100 ml vode.
  2. U brašno zamiješajte kašičicu praška za pecivo. Kad maslac zakuha postepeno dodajte brašno uz miješanje. Mijašajte na vatri dok ne dobijete jako gustu, raspadajuću smjesu.
  3. Prebacite smjesu u posudu i pustite da se ohladi. Uključite pećnicu na 200 stepeni. Sipajte u smjesu jedno po jedno jaje i miješajte kuhačom.
  4. U kalup za tortu dodajte pola smjese i zagladite je kuhačom te stavite peći 20 minuta. Isto ponovite i s drugim dijelom smjese kako bi dobili dvije kore.
  5. Sada je vrijeme da pripremite kremu. U lonac dodajte jaja i šećer pa sve promiješajte kutlačom. Postepeno dodajte brašno i miješajte sve vrijeme kako ne bi nastale grudice.
  6. Potom dodajte postepeno mlijeko, istovremeno miješajući. Prebacite lonac na vatru i kuhajte kremu do vrenja (miješajte sve vrijeme), a onda kuhajte još tri minute dok se krema ne zgusne. Ostavite da se hladi.
  7. Izmiksajte maslac i potom dodajte kremu pa još jednom sve izmiksajte.
  8. U kalup za tortu prebacite koru, prelijte kremom i poklopite drugom korom.
  9. Pustite da se torta ohladi u frižideru i prije posluživanja posipajte šećerom u prahu.