Vijesti

Jeremić: Sve što Dodik radi na putu secesije ima Vučićevu podršku

Kome prijeti Evropa zbog Rusije – Srbiji ili Vučiću? Je li Srbija postala moharhija jednog čovjeka? Ima li Dodik za secesionističke težnje punu podršku Vučića i smije li Dodik bez konsultacija s Vučićem bilo šta uraditi?

Ko vodi politiku Srbije – Vučić, njegov brat, SPC ili Velja Nevolja? O ovim, ali i ostalim nevoljama, za Mrežu je govorio Vuk Jeremić, predsjednik Narodne stranke.

Deseta godina režima

“Ulazimo u desetu godinu vlasti aktuelnog režima i po praktično svim pitanjima situacija se progresivno pogoršavala. I kada je riječ o slobodi medija, o institucionalnom funkcionisanju Parlamenta, vladavini prava, spoljnom dugu, itd. Situacija je s te strane sve teža i teža.

Međutim, posljednji izbori 3. aprila su, po meni, donijeli jednu pozitivnu promjenu. Ovo je vjerovatno najslabiji rezultat vladajuće stranke otkada je ona na vlasti. Mislim da je pozitivno s obzirom na to da je uloženo sa njihove strane neograničeno mnogo resursa, i finansijskih i institucionalnih i vaninstitucionalnih, da bi rezultat bio dominantna pobjeda.

I slobodan sam da kažem da je ovo vrlo vjerovatno posljednji izborni ciklus u kojem je pobijedila Srpska napredna stranka. I zbog toga mislim da nije baš totalni mrak i da postoji neko svjetlo na kraju tunela.”

O tome kako je živjeti u državi u kojoj je režim i pod režimom kaže:

Vučić: Jedan čovjek o svemu odlučuje

“Mi imamo apsolutnu monarhiju u Srbiji. Dakle apsolutizam jednog čovjeka i taj režim je hibridan. Uzima od svakog sličnog režima po nešto i stvara jednu cjelinu tako da smo mi dijelom mađarski, dijelom bjeloruski, dijelom turski režim. A suštinski samo jedan čovjek i niko osim njega ne odlučuje o bilo čemu.”

Jeremić navodi da je Srbija većinski konzervativna.

“Ovdje se u Srbiji takve forme hrane od strane režima ne bi li prema tom spoljnom svijetu Vučić ispao kao neki umjerenjak, kao neko ko je garant stabilnosti, kao neko ko sprečava da te neke ekstremne forme dođu na vlast i samim tim on je “odličan” gledano iz Brisela ili Berlina ili Pariza, kakvih drugih u Srbiji ima. Zbog toga ih Vučić hrani.”

Ni korak prema Evropi

Ističe da taj režim Srbiju ne vodi nigdje sem eventualno u propast. Kaže da do sada nije čuo šta su konkretno pritisci o kojima Vučić priča zbog neuvođenja sankcija Rusiji.

“Stav Narodne stranke je da mi treba da u Parlamentu, jednom kada se on formira, raspravimo i da nam predstavnici režima saopšte kakvi su to pritisci sa kojima smo mi suočeni.

Jer jedno je pritiskati čovjeka, odnosno predsjednika sa nekim stvarima koje za njega imate u fioci vezano sa organizovanim kriminalom, dokazima o korupciji koja je i međunarodnih razmjera itd., a sasvim drugo je zvanično saopštiti jednoj zemlji da će prema njoj biti preduzete određene kaznene mjere ukoliko ne bude prihvatila određenu politiku”.

On smatra da se Srbija, dok god Vučić bude na vlasti, ni korak prema Evropi neće mrdnuti.

Kada je riječ o potezima Milorada Dodika, Jeremić kaže:

“Moje mišljenje je da bi Srbija trebala da se posveti regionalnoj saradnji i pomirenju na drugačiji način nego što to trenutno radi i jedan od elemenata te različitosti u odnosu na danas je da prestane da se odnosi prema individualnim političarima ili političkim strankama u bilo kojoj susjednoj državi, uključujući i BiH, na način da to može da djeluje kao miješanje.

Ja nisam nikakav fan Milorada Dodika, nekako mi se čini da on uvijek liči i oponaša onu vrstu vlasti koja postoji u Beogradu. Pa ste imali jednog Dodika za vrijeme Koštunicine vlasti, pa durgačije Dodika za vrijeme Tadića i sada potpuno drugačijeg Dodika za vrijeme Vučićeve vlasti. To je jedna refleksija vlasti koja postoji u Beogradu.”

Ističe da Vučić potpuno daje podršku Dodiku u onome što radi.

Ekstremni elementi

“Kao što ti neki ekstremni elementi u Srbiji dobijaju podršku režima da bi Vučić ispadao kao neko ko spašava situaciju. smiruje strasti i neko ko drži stabilnost. Vrlo slična uloga je i sa Dodikom.

Dodik: Oponaša onu vrstu vlasti koja je u Beogradu

Ko će da riješi taj problem, ako ne Vučić. Bolje da držimo tu Vučića gdje ga držimo jer zamisli da ovaj Dodik izgubi kontrolu. A Vučić ga kontroliše. Dakle bolje da mi tu držimo Vučića. Ovo vam pričam iz zapadne vizure šta je ono što Vučić želi da postigne. Ja bih bio izuzetno začuđen da je Dodik išta radio, a da se prije nije konsultovao sa Vučićem.”

Jeremić navodi da je između 2007. i 2012. godine dosta toga urađeno ne bi li regionalni odnosi bili najbolji mogući.

“Ali zadnjih deset godina stvari idu u jednom pravcu koji nije do kraja ohrabrujući.”

Na pitanje može li doći do problema u BiH, odgovara:

“Historija nas uči da može. Dešavalo se to toliko često i toliko puta da prosto bilo bi neodgovorno da se kaže ma ne, ne može ništa da se desi.”

O srpskom svetu kaže da je to jedna konfabulacija Aleksandra Vulina.

“Za mene, samo to. Takva vrsta kovanice koja je zapravo kovanica izvučena iz ruske kovanice. Činjenica je da srpski narod, odnosno ljudi koji se etnički osjećaju kao Srbi, žive u više od jedne zemlje u ovom regionu. I prirodno je da oni neku vrstu bliskosti i saradnje ostvaruju.

Prioritet saradnja

Po meni to bi trebao da bude način koji ne ostavlja bilo koga ugroženim. I to je moguće. Kada sam ja bio u Vladi takođe je prioritet bio saradnja i podrška sa svima koji se osjećaju Srbima, a žive van granica Republike Srbije, pa je opet to ta vlast radila na način da nam takva pitanja nisu postavljali.

Dakle, itekako je moguće i voditi brigu o sunarodnicima koji žive van države i omogućavati saradnju sa njima, bez da se dovodi u pitanje stabilnost regiona. Mislim da to i ovaj režim, doduše samo na riječima, forsira, ali da se poštuje suvrenitet i teritorijalna cjelovitost svih država i regiona i svijeta je bila i trebalo bi da bude u budućnosti politika Srbije. I bit će ukoliko Narodna stranka, zapravo kada Narodna stranka bude na vlasti.”

Kaže da “politiku Srbije vodi Aleksandar Vučić, ne SPC. Aleksandar Vučić”.

“Ali on i samo on, eventualno brat njegov, ali dalje od toga ne. Malo je vodio i Velja Nevolja, ali on sad više ne vodi.

Mi nećemo brzo postati dio Evrope. Ukoliko se ne resetujemo u smislu toga kako se odnosimo jedni sa drugima, bez obzira na sva ta otvorena pitanja koja su nam ostala, ukoliko ne budemo našli snage da to ostavimo po strani i počnemo da vodimo regionalnu politiku tako da se sabiramo, okrupnjavamo, da jedni druge podržavamo, teško ćemo mi ostaviti sljedećoj generacije okolnosti u kojima je vrijedno da ih čovjek posavjetuje ostajte ovdje”, zaključio je Jeremić.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare