Magazin

Jeste li čuli za švedske čupavce? Kažu da su bolji od naših, evo recepta

Svi vole čupavce, taj fini biskvitni kolač umočen u čokoladni umak i uvaljan u usitnjeni kokos, a jeste li čuli za švedske čupavce.

Svi vole čupavce, taj fini biskvitni kolač umočen u čokoladni umak i uvaljan u aromatični usitnjeni kokos, a jeste li čuli za švedske čupavce.

Mnogi čupavce toliko vole da bi ga rado jeli svaki dan. Ali, obožavani čupavci imaju jedan minus - kad se upustite u njihovu pripremu, morate se pomiriti s činjenicm da ćete na kraju, pored tanjira punog neodoljivih kolačića, imati posla s nimalo neodoljivim neredom.

I tu stvar spašava recept za švedske čupavce, kolač na prvi pogled potpuno jednak klasičnim čupavcima, uz jednu bitnu razliku. Umjesto da se ispečeni biskvit nareže na kocke i umače u umak od čokolade, švedski se čupavci jednostavno zaliju čokoladnom glazurom preko koje se zatim obilato pospe usitnjeni kokos.

Naravno da su klasični čokoladniji i intenzivnijeg okusa po kokosu, ali ako vam se žuri ili mrzite čistit nered nakon pečenja klasičnih čupavaca, dajte šansu ovom receptu. Mnogi već jesu!

Švedski čupavci

Sastojci za biskvit:

9 kašika brašna
9 kašika šećera
9 kašika ulja
9 kašika mlijeka
3 jaja
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo

Sastojci za preljev:

100 g čokolade za kuhanje
75 g maslaca
200 ml mlijeka
2 velike kašike šećera
3 kašike jake crne kafe

Za posipanje:

100 g usitnjenog kokosa

Priprema:

Zagrijte rernu na 220 stepeni Celzijusa.

Pomiješajte jaja i šećer dok smjesa ne posvijetli pa dodajte ostale sastojke i dobro izmiksajte. Ulijte tijesto u nauljen i brašnom posut lim za pečenje. Ispecite biskvit dok ne dobije lijepu boju.

Dok se biskvit hladi, napravite glazuru. Uzavrite mlijeko i puter, dodajte im kafu i prelijte po čokoladi razlomljenoj na kockice. Dobro promiješajte i prelijte po kolaču u kojem ste prethodno viljuškom izbockali rupice, kako bi se preljev bolje upio.

Pričekajte da se glazura malo ohladi pa kolač pospite usitnjenim kokosom. Ohlađeno narežite i poslužite.