Magazin

Jeste li isprobali krompir koji se priprema 15 sati? Trud se isplati, evo recepta

Jeste li isprobali krompir koji se priprema 15 sati, odnosno takozvani 15 Hour Potato? Riječ je o viralnom hitu Poppy O'Toole s TikToka koji podrazumijeva dugotrajno pečenje krompir u pačjoj masti, odmaranje u frižideru, a potom prženje u dubokom ulju.

Iako od početka do kraja pripreme treba proći i nešto više od 15 sati, sam recept nije kompliciran. Većinu vremena čekate da se krumpir ispeče i ohladi, a rezultat je hrskav i fin krompir koji isplati probati barem jednom u životu, piše Punkufer.

Sastojci:

5 srednje velika žuta krompira
50 grama pačje masti
biljno ulje za prženje
sol po želji

Priprema:

1. Krompir ogulite, operite i uz pomoć rende ili običnog noža narežite na tanke ploške.

2. Narezane ploške krompira lagano posolite i pomiješajte s rastopljenom pačjom masti.

3. Papir za pečenje stavite u duboki i uski lim za pečenje kruha. Narezane ploške slažite jednu do druge i jednu na druge dok ne prekrijete svo slobodno mjesto u kalupu i ne potrošite sav krumpir.

4. Krumpir stavite peći u prethodnu zagrijanu rernu na 120 Celzijevih stepeni tri sata.

5. Kada je krompir gotov moći ćete nožem lagano prodrijeti s vrha do dna posude. Ostavite da se krompir ohladi do sobne temperature.

6. Stavite uteg na ohlađeni krompir i sve zajedno položite u frižider na 12 sati.

7. Kada izvadite krompir iz frižidera, narežite ga na manje kocke te kratko prepržite u dubokom ulju da dobijete hrskavu koricu.

8. Poslužite s mesom i povrćem po želji. U slast!

Kako se pravi krompir od 15 sati, pogledajte u YouTube videu Emmy Made.