Sastojci za biskvit:
20 dag kristal-šećera
250 ml mlijeka
40 dag pšeničnog griza
½ kašičice sode za kolače
Sastojci za sirup:
20 dag kristal-šećera
250 ml vode
3 kašoke limunova soka
Još:
10 dag cijelih oljuštenih badema za ukras
maslac za premazivanje kalupa
Priprema:
- Sve sastojke za biskvit stavite u jednu posudu i sjedinite kuhačom ili mikserom. Uzmite kalup po želji, premažite ga maslacem i ulijte u njega smjesu. Poravnajte sve špatulom, a zatim pokrijte kuhinjskom krpom ili folijom te pustite da stoji minimalno sat vremena dok griz ne upije mlijeko.
- U međuvremenu pripremite sirup. U zdjelicu za kuhanje stavite šećer i vodu. Na srednje jakoj vatri miješajte sve dok se šećer ne otopi i zatim dodajte limun. Nakon što sirup zakipi, kuhajte ga još pet minuta, a nakon toga maknite s vatre i pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
- Nakon što je smjesa za biskvit odmarala barem sat vremena, prije pečenja je proporcionalno razrežite kao što biste to napravili npr. s baklavom (na rombove, ploške ili drugačije po želji). Zatim na svaki izrezani dio lagano utisnite jedan badem.
- Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stepeni i pecite oko 45 minuta ili sve dok biskvit ne bude tamnije zlatnožute boje. Nakon toga izvadite ga iz pećnice, odmah prelijte sirupom i pustite da se kolač ohladi.
Povezani postovi:
Kolač sa breskvama: Recept je isti i ako promijenite voće
Salep: Topli i kremasti napitak od "zabranjenog sastojka"
Kolač od vrućeg mlijeka: Isprobajte recept koji ruši rekorde na Pinterestu
Ukusna pita od sira za dane kad nemate vremena provoditi sate uz štednjak
Brzi desert: Brownie od samo pet sastojaka
Savršeno ljetno jelo: Jeftini i dijetalni uštipci od tikvica
Slatki zalogaji puni proteina: Za domaće karamele trebaju vam samo tri sastojka
Uštipci vam ne uspiju svaki put? Recept je jednostavan ako se držite jednog važnog pravila
Pogačice od krompira