Životni stil

Jeste li probali sambali? Recept za fini turski kolač bez jaja i brašna

Sastojci za biskvit:

20 dag kristal-šećera
250 ml mlijeka
40 dag pšeničnog griza
½ kašičice sode za kolače

Sastojci za sirup:

20 dag kristal-šećera
250 ml vode
3 kašoke limunova soka

Još:

10 dag cijelih oljuštenih badema za ukras
maslac za premazivanje kalupa

Priprema:

  1. Sve sastojke za biskvit stavite u jednu posudu i sjedinite kuhačom ili mikserom. Uzmite kalup po želji, premažite ga maslacem i ulijte u njega smjesu. Poravnajte sve špatulom, a zatim pokrijte kuhinjskom krpom ili folijom te pustite da stoji minimalno sat vremena dok griz ne upije mlijeko.
  2. U međuvremenu pripremite sirup. U zdjelicu za kuhanje stavite šećer i vodu. Na srednje jakoj vatri miješajte sve dok se šećer ne otopi i zatim dodajte limun. Nakon što sirup zakipi, kuhajte ga još pet minuta, a nakon toga maknite s vatre i pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
  3. Nakon što je smjesa za biskvit odmarala barem sat vremena, prije pečenja je proporcionalno razrežite kao što biste to napravili npr. s baklavom (na rombove, ploške ili drugačije po želji). Zatim na svaki izrezani dio lagano utisnite jedan badem.
  4. Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stepeni i pecite oko 45 minuta ili sve dok biskvit ne bude tamnije zlatnožute boje. Nakon toga izvadite ga iz pećnice, odmah prelijte sirupom i pustite da se kolač ohladi.