boja slonovače

Jeste li znali zašto su njemački taksiji od 1971. godine bež boje? Postoji nekoliko dobrih razloga za to

Svi njemački taksiji od 1971. godine su specifične krem ​​boje. Svijetla boja slonovače, kodnog naziva RAL 1015, dakle, postoji već više od 50 godina, kad su odbačena standardna crna i sve serijske boje na taksi automobilima "na suprotni kraj spektra".

U mnogim zemljama, ili gradovima postoji specifična uniformnost taksi vozila pa je tako londonski "Cab" tradicionalno crne boje, a možda je i najpoznatiji Yellow Cab žute boje iz New Yorka.

Zanimljivo je kako je donesena odluka da se svi taksi automobili oboje u boju slonovače. Bila je to jasna odredba tadašnjeg saveznog ministra saobraćaja Georga Lebera, s rokom uvođenjem unutar petogodišnjeg prijelaznog razdoblja. U tom su roku svi crni taksiji nestali s ulica njemačkih gradova, piše HAK.

Leberovi prvi razlog je bio praktičnost jer taksi u takvoj boji duže djeluje "čist" i izgleda urednije, a usto, u crnim je automobilima bez klima uređaja u to vrijeme putnicima bilo jako vruće za ljetnih dana. Ipak drugi, važniji razlog je bio osim što je takva boja davala na prepoznatljivosti taksi vozilima, svjetlija boja doprinosila je sigurnosti jer je bila uočljivija od crne, posebno noću.