Puni Gas

Jesu li ovo najružniji automobili svih vremena?

Svi imaju svoj specifičan ukus kada su automobili u pitanju. Neki ih biraju prema performansama i izgled im ne znači mnogo, dok ih drugi biraju kombinirajući ove dvije stvari. Trećima je pak izgled najvažniji.

Danas se vodi mnogo računa prilikom dizajniranja automobila, jer većina proizvođača želi zadovoljiti i estetske potrebe svojih kupaca, a u isto vrijeme napraviti što bolje vozilo.

Ipak, to nije uvijek uspješan proces, piše Didyouknowcars, stranica koja je izdvojila neke od najružnijih automobila koji su ikada napravljeni.

1) Jensen S-V8

View this post on Instagram

 

#Jensen #jensensv8

A post shared by Ian Hancock (@carsandtraveluk) on

 

Ovo je posljednji automobil koji je ponio ime Jensen. Kabriolet s dva sjedišta je predstavljen 1998. godine, a izgleda kao da je nasumice sastavljen od dijelova drugih automobila, bez neke jasne vizije. Planirana je i coupe verzija, ali nije bilo dovoljno finansijskih sredstava. Britanska kompanija Jensen Motors Limited raspala se 2011. godine.

2) Mitsuoka Orochi

https://www.instagram.com/p/BkBGAZCFxLT/?utm_source=ig_web_copy_link

Ovaj japanski sportski automobil dizajnirala je i proizvela kompanija Mitsuoka Motors kao konceptni automobil 2001. godine. Ime je dobio po legendarnom zmaju s osam glava koji se zove Yamata no Orochi. Kompanija je ovaj automobil nazvala “modnim superautomobilom”, ali njegov izgled nije se svidio mnogima.

3) Pontiac Aztek

https://www.instagram.com/p/B8-KXTpFcrm/?utm_source=ig_web_copy_link

Ovaj crossover srednje veličine reklamirala je kompanija General Motors od 2001. do 2005. godine. Ipak, njegov izgled bio je problem, jer je u to vrijeme bio najnezgrapniji automobil koji postoji. Iz današnjeg ugla Aztek izgled avizionarski kao jedan od glasnika crossover revolucije.

4) Fiat Multipla

https://www.instagram.com/p/B9ETMV6qUD1/?utm_source=ig_web_copy_link

Ovaj kompaktni MPV napravio proizvodio se od 1998. do 2010. godine. Ima veoma čudno razdvojena prednja svjetla, a prednji dio mu izgleda kao velika pačja glava, što je popravljeno na redizajnu. Usprkos nespretnom dizajnu, Multipla je bila popularna, a oni koji su ju vozili imaju najčešće riječi hvale.

5) Nissan Cube

https://www.instagram.com/p/B9TRefMg9o5/?utm_source=ig_web_copy_link

Nissan je ovaj MPV proizvodio od 1998. godine, pa sve do 2019. On je veoma neobičan spoj raznih oblika – djeluje kao kutija bez uglova i ima točkove s felgama u obliku znaka plus. Iako je ćoškast, prozori su mu kružni, kao i signalna svjetla, pa je teško pojmiti što je bila zamisao proizvođača u ovom slučaju. Ipak, Cube je vrlo praktičan automobil.

6) Bond Bug

https://www.instagram.com/p/B79IlVxJS7Y/?utm_source=ig_web_copy_link

Ovaj mali britanski automobil s tri točka i dva sjedišta  proizvodio se od 1970. do 1974. godine. Njegov naziv nema nikakve veze s tajnim agentom 007, nego s time što ga je proizvodila kompanija Bond Cars Ltd, koja je bila u vlasništvu Reliant Motor Company. Oni su htjeli napraviti “zabavan automobil”, ali se ovaj model mnogima nije svidio.

7) Corbin Sparrow

https://www.instagram.com/p/eAaiTABGqD/?utm_source=ig_web_copy_link

Mali automobil na baterije koji je napravljen za gradsku vožnju mogao je preći 250 km s jednim punjenjem, što je veoma pohvalno. To se nažalost ne može reći za njegov izgled.

8) AMC Gremlin

https://www.instagram.com/p/B9CA-moprxc/?utm_source=ig_web_copy_link

American Motors Corporation predstavio ga je 1970. godine. Ima vrlo neobične proporcije, tanak prednji dio i robustan zadnji kraj s neobičnim rubom, pa djeluje kao da je proizvođač usred proizvodnje odlučio dići ruke od njega. Kopmpakti Amerima nisu tada, a ni sada jača strana.

9) Suzuki X-90

https://www.instagram.com/p/BxZiYoyF0QD/?utm_source=ig_web_copy_link

Suzuki je ovaj model proizvodio od 1995. do 1997. godine, a izgledao kao nekakva čudna kombinacija automobila. Prednji dio mu je sličio jeftinom japanskom automobilu, dok je njegov zadnji kraj podsjećao na minijaturni pick up. Nije baš bio lijep za oko, pa je izdržao tek tri godine. Danas imamo dojam da je bio uzor mnogima.

10) Nissan Murano Cabriolet

https://www.instagram.com/p/BYje6AxFmAi/?utm_source=ig_web_copy_link

Svoju premijeru ovaj model je imao 2010. godine na sajmu automobila u Los Angelesu, gdje je predstavljen kao “prvi kabriolet crossover s pogonom na četiri točka”. Njegova ciljna grupa bile su sredovječne žene, ali nije bio privlačan nikome. Nevjerovatno kad s euzme u obzir da je Murano proglašen najljepšim automobilom godine.

11) Plymouth Prowler

https://www.instagram.com/p/B9OaXOkFlxd/?utm_source=ig_web_copy_link

Kompanija DaimlerChrysler proizvodila je ovaj retro automobil od 1997. do 2002. godine. Bez obzira na njegov ekstravagantan izgled, ljudi su ga kupovali i ponosno vozili. Posebno zanimljiv je u kombinaciji sa slično osmišljenom prikolicom. Čisti klasik.

12) Marcos Mantis M70

https://www.instagram.com/p/BC765ANij43/?utm_source=ig_web_copy_link

Ovaj sportski automobil proizvodila je britanska kompanija Marcos Engineering, a predstavljen je 1968. godine. On je djelovao kao da je sastavljen od loše izrezanih dijelova tri različita modela. Osim toga, izgledalo je kao da ima napuhane usne i trepavice, pa nije jasno što je proizvođač htio postići ovakvim dizajnom.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare