Svijet

Jeziv izvještaj Guardiana. Hrvatski policajac silovao Afganistanku na granici su BiH: Ako si muslimanka, vrati se u Bosnu

Hrvatski je granični policajac navodno seksualno zlostavljao Afganistanku i, pod prijetnjom nožem, je natjerao da se razodjene tokom pregleda skupine migranata na granici s Bosnom i Hercegovinom, prenose hrvatski mediji ugledni The Guardian.

Evropska komisija opisala je to kao “ozbiljnu navodnu kažnjivu radnju” i pozvala hrvatske vlasti da “temeljito istraže sve navode i poduzmu potrebne akcije”, piše The Guardian.

Prema podacima Danskog vijeća za izbjeglice (DRC), incident se dogodio u noći na 15. februar na hrvatskom teritoriju, nekoliko kilometara od bosanskohercegovačkog grada Velike Kladuše. U izvještaju do kojeg je došao The Guardian žena navodi da je pokušala prijeći granicu s još četiri osobe, među kojima je bilo i dvoje djece, ali ih je zaustavio policajac i u njih uperio pušku.

Afganistanci su zatražili azil, Međutim, prema navodima svjedoka, jedan od policajaca je, smijući se, poderao dokumente.

“Dodirivao mi je grudi, plakala sam”

“Vrijeđao nas je i šamarao starijeg muškarca koji je bio s nama i djecom te nam rekao da ispraznimo džepove i pokažemo torbe. Potom me odveo na stranu i počeo pretraživati. Inzistirala sam da me ne smije dirati. Pitao me je zašto, a ja sam mu odgovorila da sam žena i muslimanka i da je to haram (zabranjeno, op.p.). Policajac me na to ošamario i rekao: ‘Ako si muslimanka, zašto si došla u Hrvatsku? Zašto nisi ostala kod muslimana u Bosni?'”, rekla je Afganistanka, dodavši kako joj je potom skinuo maramu i jaknu.

“Nakon što mi je skinuo jaknu, počeo mi je dodirivati grudi, a ja sam počela plakati. Dala sam policajcu 50 eura koje sam imala u džepu, nadajući se da će me prestati dodirivati. Naredio mi je da skinem svu odjeću, ali sam odbila. Nastavio me je dodirivati po grudima i stražnjici, a ja sam puno plakala. Rekao mi je da prestanem plakati i gestama pokazao da će me zadaviti ako nastavim. Uplašila sam se, ali sam prestala plakati”, ispričala je migrantica iz Afganistana.

Nekoliko minuta kasnije stigao je policijski kombi i migrantima je naređeno da se ukrcaju. Nakon oko 20 minuta vožnje rečeno im je da izađu. Policajac je ponovno od Afganistanke zatražio da se skine do gola.

“Usprotivila sam se i dobila snažan udarac u lice. Još jednom mi je naredio da se skinem. Imala sam na sebi šest majica kratkih rukava i troje hlače. Skinula sam sve osim jedne majice i jednih hlača i pokrila se dekom. Policajac mi je prišao i počeo me dodirivati preko deke. Napipao je da imam odjeću i udario me, rekavši da moram skinuti sve, čak i donje rublje. Počeo me je pretraživati i dodirivati dok sam bila gola. Onda me je pitao volim li ga. Rekao mi je: ‘Ja tebe volim, voliš li ti mene? Želiš li da te odvedem nekamo da budemo zajedno?'” objasnila je Afganistanka i nastavila:

PROČITAJTE  Svi su napadali Trumpa, a ovako izgleda Bidenov Divlji Zapad: Na konjima ganjaju ljude, neke i bičuju

“Stavio mi je nož pod grlo”

“Bila sam uplašena i u suzama. Pitao me je želim li da me odvede u šumu i pitao me razumijem li na što misli. Gestikulirala sam mu da nisam razumjela. Ali dobro sam razumjela. Tada me policajac uhvatio za rame i gurnuo prema drugom policajcu. Obojica su imali baterijske svjetiljke na čelu i nisam ih mogla dobro vidjeti. Policajac koji me je dodirivao izvukao je nož i stavio mi ga na grlo. Rekao mi je da će me ubiti ako ikada ikome nešto kažem. A ako se ikad vratim u Hrvatsku, dočekat ću svoj kraj u šumi, pod njim.”

Policajac je navodno ponovno udario ženu, kao i ostale članove grupe, po licu, glavi i nogama. Tada su im policajci naredili da pješače do Bosne.

“Svjedočenje je uistinu šokantno. Unatoč manjem broju nasilnih vraćanja migranata tokom 2021. godine, obrasci nasilja i zlostavljanja na hrvatsko-bosanskohercegovačkoj granici nisu se promijenili. Ovo još jednom ukazuje na hitnu potrebu za sustavnim istragama tih izvještaja. Unatoč angažmanu Evropske komisije s hrvatskim vlastima posljednjih mjeseci, praktički nismo zabilježili napredak ni u istragama ni u razvoju mehanizama neovisnog nadzora granica, kako bismo spriječili nasilje na vanjskim granicama Evropske unije. Zaista je vrijeme da retoriku pretvorimo u stvarnost i osiguramo uspostavu uistinu neovisnog nadzora granica da bismo spriječili ovakva zlostavljanja i osigurali da vjerodostojne i transparentne istrage učinkovito privedu počinitelje nasilja i zlostavljanja na odgovornost”, rekla je glavna tajnica DRC-a Charlotte Slente.

Reagirala Evropska komisija

Evropska komisija izjavila je da očekuje da će hrvatske vlasti temeljito istražiti sve navode i poduzeti potrebne radnje: “U kontaktu smo s hrvatskim vlastima koje su se obvezale istražiti navode o zlostavljanju na svojim vanjskim granicama, pomno pratiti situaciju i izvještavati o postignutom napretku. Komisija im pomaže u ovoj zadaći, finansirajući neovisni mehanizam nadzora, koji provodi Hrvatska, a što uključujuće različite sudionike, poput nevladinih organizacija i međunarodnih organizacija.”

PROČITAJTE  Slovenija: Vozilo s migrantima bježalo policiji, u sudaru poginuo Pakistanac

Prema DRC-u, od maja 2019. gotovo 24.000 migranata ilegalno je vraćeno u Bosnu i Hercegovinu, a u januaru i februaru 2021. godine zabilježeno je 547 takvih slučajeva. Stotine migranata svakodnevno hodaju snježnim stazama balkanske rute, pokušavajući doći do srednje Evrope. Većinu zaustavlja hrvatska policija, pretražuje ih, navodno često pljačka i ponekad nasilno vraća natrag u Bosnu, gdje hiljade azilanata mjesecima borave na niskim temperaturama.

Ministarstvo: Tog dana nije bilo postupanja prema migrantima

Mreža za praćenje nasilja na granicama Border Violence Monitoring Network) kaže kako su deseci žena i djevojaka navodili da su ih hrvatski policajci “posvuda pretraživali”. U reakciji odjela za odnose s javnošću hrvatskog Ministarstva unutarnjih poslova stoji da će policija istražiti navode, ali i da preliminarne provjere pokazuju da tog dana nije bilo postupanja prema ženama iz populacije ilegalnih migranata.

“Svojim humanim postupcima spašavanja života stotina migranata, izvlačeći ih iz minskih polja, stranputica, spašavajući ih od utapanja, noseći ih kilometrima kroz snježne oluje, hrvatska policija pokazala je ne samo organiziran i profesionalan pristup u zaštiti državnih granica Republike Hrvatske i vanjskih granica Evropske unije nego prije svega predanost i humanost. Ne možemo ne primijetiti da je ustrajno prikazivanje hrvatske policije kao brutalne i nehumane skupine sklone pljačkama i zlostavljanju ilegalnih migranata postalo uobičajeno, iako za to nema nijednog dokaza. Da bi postigli svoj cilj, migranti su spremni upotrijebiti sva sredstva, pa čak i svjesno riskirati svoje živote i živote članova svojih obitelji, znajući da će ih hrvatska policija spasiti kad se nađu u takvoj opasnosti. Usto, ako im hrvatska policija onemogući ilegalni ulazak, migranti su spremni tu istu policiju lažno optužiti za zlostavljanje i uskraćivanje pristupa sistemu međunarodne zaštite. Nakon što se povrijede slučajno ili u međusobnim fizičkim sukobima, migranti uvijek kažu da ih je istukla policija države u koju žele ući”, stoji u odgovoru hrvatskog Ministarstva unutarnjih poslova.Povezani postovi: