Svijet

Jeziva misao smrznula je veliku evropsku naciju: ‘Bit ćemo u novom ratu u roku od sedam godina’

Velika Britanija će biti u novom vrućem ili hladnom ratu u roku od sedam godina i treba trošiti da bi se pripremila, jezivo je novo predviđanje Bena Wallacea, javlja The Sun. Jeziva misao smrznula je veliku evropsku naciju.

Veliku evropsku naciju

Godinu dana nakon ruske invazije na Ukrajinu stiglo je upozorenje. Ministar odbrane upozorio je da je svijet "definitivno opasniji, nestabilniji i nesigurniji".

“Sukob stiže do kraja ovog desetljeća,” rekao je Wallace za The Sun. Potom dodao, “bilo da se radi o hladnom ili vrućem ratu, rat dolazi.”

"Moramo samo shvatiti da, kako biste mogli odvratili, samo morate biti spremni. Morate biti opremljeni. I morate stajati uz svoje prijatelje i saveznike", dodao je.

Uoči godišnjice početka Putinove barbarske invazije u petak, Wallace vodi vlastitu bitku kod kuće kako bi osigurao povećanje izdvajanja za obranu od više milijardi u proračunu za mart.

Sloboda nije besplatna

"Svijet je opasniji, tjeskobniji i nesigurniji. Potreban nam je veći udio javne potrošnje za odbranu", rekao je.

Dok su milijarde u opremi i municiji dostavljene Ukrajini, Wallace inzistira na tome da Britanija i dalje mora "biti spremna za sve što bi se sljedeće moglo dogoditi".

U oštrom izazovu Jeremyju Huntu uoči proračuna sljedeći mjesec - i njihovom šefu Rishiju Sunaku za kojeg se neki torijevski zastupnici plaše da je škrt kada je u pitanju odbrana - Wallace je upozorio: "Sloboda nije besplatna."