Svijet

Jezive ispovijesti Ukrajinki: ‘Silovao me čečenski borac. Muž me pokušao spasiti, ubili su ga’

Rusi su se povukli iz područja oko Kijeva, ali su ostavili duboke traume na ljude koji se možda nikada neće od njih oporaviti. BBC je objavio dramatična svjedočenja ukrajinskih žena koje su silovane.

U mirnoj, ruralnoj četvrti 70 km (45 milja) zapadno od Kijeva, razgovarali su s Anom, koja ima 50 godina. Promijenili su joj ime kako bi zaštitili njezin identitet.

Anna je rekla da je 7. marta bila kod kuće sa suprugom kada je strani vojnik upao.

Annin muž sahranjen je u vrtu (BBC)

“Na nišanu pištolja me odveo u obližnju kuću. Naredio mi je: 'Skini se ili ću te upucati.' Stalno mi je prijetio da će me ubiti ako ne učinim kako je rekao. Onda me počeo silovati”, rekla je.

Anna je svog napadača opisala kao mladog, mršavog, čečenskog borca.

“Dok me silovao, ušla su još četiri vojnika. Mislila sam da sam gotova. Ali odveli su ga. Više ga nisam vidjela”, rekla je. Vjeruje da ju je spasila posebna jedinica ruskih vojnika.

Anna se vratila kući i našla svog muža. Bio je pogođen u trbuh.

“Pokušao je potrčati za mnom da me spasi, ali ga je pogodio metak”, rekla je. Oboje su potražili sklonište u susjedovoj kući. Njezinog muža nisu mogli odvesti u bolnicu zbog granatiranja. Od zadobivenih povreda preminuo je dva dana kasnije.

Anna nije prestala plakati dok je pričala svoju priču. Pokazala je da su ona i njezini susjedi pokopali muža u dvorištu kuće. Na čelu groba stoji visoki drveni križ. Anna je rekla da je u kontaktu s lokalnom bolnicom i da joj je pružena psihološka podrška.

Vojnici koji su je spasili ostali su u njezinoj kući nekoliko dana. Kaže da bi uperili pištolj u nju i zamolili je da im da stvari svog muža.

"Kad su otišli, pronašla sam drogu i Viagru. Napušili bi se i često su bili pijani. Većina njih su ubice, silovatelji i pljačkaši. Samo nekoliko je OK", rekla je.

Niz cestu od Annine kuće, novinari su čuli još jednu jezivu priču. Navodno je silovana i ubijena žena, a susjedi kažu da je to učinio isti muškarac koji je silovao Anu, prije nego što je otišao u Anninu kuću.

Žena je bila u 40-im godinama. Izvedena je iz svoje kuće, kažu susjedi, i držana u spavaćoj sobi obližnje kuće čiji su se stanari evakuirali kada je počeo rat. Dobro uređena soba, s ukrašenim tapetama i krevetom sa zlatnim uzglavljem, sada je uznemirujuće mjesto zločina. Na madracu i jorganu postoje velike mrlje od krvi.

U uglu je ogledalo s porukom ispisanom ružem, koja kao da sugerira gdje je žrtva pokopana.

Na ogledalu u spavaćoj sobi poruka s ružem za usne glasi: "Mučeni od nepoznatih ljudi, zakopani od strane ruskih vojnika."

Oksana, susjeda, rekla nam je da su ga tamo ostavili ruski vojnici koji su pronašli tijelo žene i zakopali je. "Oni [ruski vojnici] su mi rekli da je bila silovana i da joj je grlo bilo prerezano ili izbodeno, te da je iskrvarila nasmrt. Rekli su da je bilo puno krvi."

Žena je pokopana u vrtu svoje kuće.

Policija je ekshumirala njezino tijelo kako bi istražila slučaj. Tijelo je pronađeno bez odjeće, s dubokom, dugom, posjekotinom preko vrata.

Andrii Nebytov, šef policije regije Kijev, rekao je za još jedan slučaj koji istražuju u selu 50 km zapadno od Kijeva.

Tročlana porodica - par u tridesetima i njihovo malo dijete - živjeli su u kući na rubu sela.

"Devetog marta nekoliko vojnika ruske vojske ušlo je u kuću. Muž je pokušao zaštititi ženu i dijete. Pa su ga upucali u dvorištu", rekao je Nebytov.

Spaljena kuća tročlane porodice

“Nakon toga su dva vojnika više puta silovala suprugu. Otišli su i vratili se. Tri puta su se vraćali da je siluju. Prijetili su da će ako se bude opirala da će nauditi njenom dječaku. Da zaštiti svoje dijete, nije se opirala. "

Kad su vojnici otišli, zapalili su kuću i ubili im pse.

Žena je pobjegla sa sinom, a potom se javila policiji. Nebytov kaže da ju je njegov tim upoznao i snimio njezino svjedočenje.

U porodičnoj kući prikupljali su dokaze - sada je ostala samo školjka. Samo nekoliko znakova prijašnjeg mirnog, običnog života leže u ugljenisanim ruševinama. Vidjeli smo dječiji bicikl, plišanog konja, pseći povodac i mušku zimsku cipelu podstavljenu krznom.

Muž je pokopan vrt kod susjeda. Policija je sada ekshumirala njegovo tijelo radi pregleda. Planiraju iznijeti slučaj na međunarodne sudove.

Ukrajinska pravobraniteljica za ljudska prava Ljudmila Denisova kaže da dokumentiraju nekoliko takvih slučajeva.

"Oko 25 djevojaka i žena u dobi od 14 do 24 godine sistemski je silovano tijekom okupacije u podrumu jedne kuće u Buči. Devet njih je trudno", rekla je. "Ruski vojnici su im rekli da će ih silovati do te mjere da ne žele seksualni kontakt ni s jednim muškarcem, kako bi ih spriječili da imaju ukrajinsku djecu."

Ona kaže da primaju nekoliko poziva na telefonske linije za podršku - a također dobivaju informacije putem kanala na Telegramu.

"Nazvala je 25-godišnja žena da nam kaže da je njena 16-godišnja sestra silovana na ulici ispred nje. Rekla je da su vrištali 'Ovo će se dogoditi svakoj nacističkoj prostitutki' dok su silovali njenu sestru", rekla je Denisova.

Pitali smo je li moguće procijeniti razmjere seksualnih zločina koje su počinile ruske trupe tokom okupacije.

"To je u ovom trenutku nemoguće jer nam nisu svi voljni reći šta im se dogodilo. Većina njih trenutno traži psihološku podršku, tako da to ne možemo evidentirati kao zločine ako nam ne daju svoj iskaz", rekla je Denisova.

Ona kaže da Ukrajina želi da Ujedinjeni narodi uspostave poseban sud koji će lično suditi Vladimiru Putinu za optužbe za ratne zločine, uključujući silovanje.

"Želim pitati Putina, zašto se to događa?" rekla je Anna, žena koja je rekla da je silovana. "Ne razumijem. Ne živimo u kamenom dobu, zašto on ne može pregovarati? Zašto okupira i ubija?"