Nauka

Jezivo otkriće naučnika: Svemir bi se uskoro mogao zaustaviti, evo šta to znači

Istraživanje objavljeno u Proceedings of the National Academy of Sciences utvrdilo je kako bi se nakon 13.8 milijardi godina svemir mogao zaustaviti i nakon toga početi sužavati. 

U ovom radu naučnici su pokušali modelirati prirodu tamne energije za koju se, temeljem prošlih opažanja kozmičkog širenja, utvrdilo kako uzrokuje sve brže širenje svemira. Pri tome, u modelu tamna energija nije stalna prirodna sila, nego entitet koji se naziva kvintesencija i koji se vremenom može raspasti. Prema ovom modelu ubrzavanje svemira moglo bi naglo prestati u sljedećih 65 miliona godina i tada bi se u roku od 100 miliona godina svemir mogao u potpunosti prestati širiti. Iako se iz naše perspektive 65 miliona čini kao vječnost u kozmičkom smislu to je vrlo kratko. 

Ovo bi moglo dovesti do dva krajnja scenarija. Prvi je skupljanje svemira sve dok se ne uruši sam u sebe čime bi završio kontinuum prostor-vrijeme kakvoga poznajemo, a drugi je skupljanje svemira taman toliko da se vrati u stanje slično izvornim uvjetima nakon čega se događa još jedan Veliki prasak. 

Ipak, nemoguće je znati je li kvintesencija opisana u radu stvarna ili je kozmičko širenje počelo usporavati. Zbog toga niko ne može znati čeka li nas u budućnosti svemir koji se beskrajno širi ili svemir koji brzo propada.