Svijet

Jezivo priznanje Amerikanaca: Situacija nikada nije bila opasnija, ovo bi moglo dovesti do rata sa Kinom

Kineski najviši vojni zvaničnici podigli su zid šutnje između sebe i svojih američkih kolega, navodi se u novom izvještaju.

Kina je obećala odmazdu ako predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi posjeti Tajvan i ostvarila je to svojim vojnim vježbama oko samoupravnog otoka nakon što je Pelosi otišla. Kina je u petak rekla da će prekinuti dijalog s američkim dužnosnicima u nizu područja.

Međutim, čak i prije toga, kineski vojni lideri prekinuli su svaku vezu s Amerikom odbijajući prihvatiti pozive američkih dužnosnika, prema Politicou, koji je kao izvor naveo “troje ljudi koji su upoznati s pokušajima”.

Novih 6 mjera Kine protiv SAD-a:

  • Nema više komunikacije između čelnika vojnog kazališta
  • Nema više radnih sastanaka ministarstava obrane
  • Nema više dijaloga o pomorskoj sigurnosti
  • Nema više ilegalne repatrijacije migranata
  • Nema više kaznenopravne pomoći
  • Nema više razgovora o klimi
  • Nema više saradnje u borbi protiv transnacionalnog kriminala
  • Nema više saradnje u mjerama protiv droga

Neki posmatrači brinu se da bi nedostatak komunikacije u vrijeme dok kineski i američki ratni brodovi djeluju u Južnom kineskom moru mogao dovesti do neželjenih posljedica, uključujući eskalaciju prijetnji neprijateljstvima.

“Ako [kineska vojska] djeluje agresivnije i češće se približava američkim snagama, ti bi nam mehanizmi bili još potrebniji za promicanje sigurnog operativnog okruženja”, rekao je Randy Schriver, visoki dužnosnik Pentagona za azijsku politiku u Trumpovoj administraciji.

Predsjedavajući Združenog štaba general Mark Milley posljednji je put razgovarao s kineskim načelnikom Združenog šaba generalom Li Zuochengom 7. jula, prema Pentagonu. Ministar odbrane Lloyd Austin sastao se s kineskim ministrom odbrane generalom Wei Fengheom u junu.

“Ministar je opetovano naglasio važnost potpuno otvorenih linija komunikacije s kineskim liderima odbrane kako bismo osigurali da možemo izbjeći bilo kakve pogrešne procjene, i to ostaje istina”, rekao je Todd Breasseale, vršitelj dužnosti sekretara Ministarstva odbrane.

Glasnogovornik Bijele kuće John Kirby rekao je da premda kineska akcija odustajanja od postojećih pregovora “ne eliminira u potpunosti mogućnosti za razgovor viših pripadnika naše vojske”, povećava rizik od rasplamsavanja koje postaje široko rasprostranjeno.

“Ove linije komunikacije zapravo su važne jer vam pomažu smanjiti rizik od pogrešne procjene i percepcije”, rekao je Kirby. “Imate toliko vojne opreme koja radi u ograničenim područjima, dobro je, pogotovo sada, imati otvorene te linije komunikacije.”

Neki su rekli da je postupak Kine dio načina na koji se ponaša prema nacijama kad stvari krenu po zlu.

“Historijski gledano, ovo je definitivno dio priručnika”, rekao je Schriver. “Vojne komunikacije historijski su na udaru kad imamo problema s Kinom.”

Kirby je akciju Kine nazvao “neodgovornom” jer su napetosti bile visoke.

“Smatramo da je zatvaranje vojnih komunikacijskih kanala na bilo kojoj razini i opsegu i u vrijeme krize neodgovoran čin”, rekao je Kirby.

Christopher Twomey, stručnjak za sigurnost na Postdiplomskoj školi američke mornarice u Kaliforniji, složio se, prema Reutersu.

“Ova povećana gustoća snaga, u kontekstu sve veće krize, povećava izglede za nenamjernu eskalaciju koju nijedna strana ne želi”, rekao je Twomey, ističući da je govorio u svoje ime, a ne u ime škole.

“To je upravo vrijeme kada biste željeli imati više prilika za razgovor s drugom stranom… Gubitak tih kanala uvelike smanjuje sposobnost dviju strana da dekonfliktiraju vojne snage dok se razne vježbe i operacije nastavljaju”, rekao je.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare