Vijesti

Jezivo upozorenje Der Standarda: Bosanke i Bosanci znaju da se ne mogu osloniti na EU i NATO. Evropo probudi se!

Austrijski list Der Standard posvetio je jučer jedan članak aktuelnoj političkoj situaciji i krizi u Bosni i Hercegovini. List tvrdi kako Europa i Sjedinjene Američke Države spavaju, dok Rusija preuzima taj teren.

“A Rusija je na tom terenu najuspješniji igrač”, piše Der Standard.

U članku se navodi kako je Rusiji uspjelo da oslabi ulogu Christiana Schmidta kao visokog predstavnika BiH, ali da su ipak pristali na produženje EUFOR-ovog mandata u našoj zemlji.

“Christian Schmidt je na sjednici Vijeća sigurnosti u New yORKU (3.11.2021.) želio objasniti zašto se BiH, zbog napada desno-radikalnog nacionaliste Milorada Dodika na njen suverenitet i integritet, nalazi u egzistencijalno najopasnijoj situaciji od okončanja rata. Umjesto toga je, na inicijativu Rusije, iz teksta o produženju vojne misije EUFOR-a Althea prekriženo njegovo ime i funkcija. Ne samo da nije smio održati govor, već su se prema njemu ponašali kao prema nepozvanom gostu. Rusija je bila u poziciji da ide tako daleko, jer joj je to bio ustupak kako bi pristala na produženje misije EUFOR-a Althea, do kojeg je u konačnici u srijedu i došlo”, navodi se u tekstu austrijskog lista.

Der Standard ističe kako se Rusija pobrinula i izjednačiti izvještaje Christiana Schmidta i Vlade Republike Srpske. Izvještaj vlasti manjeg bh. entiteta postao je službeni dokument UN-a, i to zahvaljujući djelovanjem Moskve.

“Rusija se pobrinula i da se izvještaj Visokog predstavnika u BiH Schmidta izjednači sa izvještajem Dodika. Tako je izvještaj u kojem stoji da je funkcija visokog predstavnika „nelegalna” i da RS ima pravo da na sebe prebaci sve nadležnosti djelovanjem Moskve postao službeni dokument UN-a”, ističe se.

PROČITAJTE  Lagumdžija ismijao Dodika: Me Tarzan, sorry, Milorad, you Jane

Mark Attila Hoare, britanski historičar dao je izjavu u kojoj je, suštinski rečeno, kazao kako je NATO primio nove članice, koje imaju simpatije prema otcjepljenju Republike Srpske. Upravo je tu izjavu citirao austrijski Der Standard.

Attila Hoare je u svom osvrtu, također, jasno istakao kako smatra da Hrvatska, Mađarska i Slovenija imaju simpatije prema otcjepljenju Republike Srpske, odnosno da bi u konačnici podržale takav epilog. 

Ovaj britanski historičar pretpostavlja da bi Francuska i Njemačka pristale na saradnju sa Rusijom, ukoliko bi došlo do “najgoreg mogućeg scenarija”.

Evropo probudi se!

U članku Der Standarda navodi se i to da su ljudi u BiH zabrinuti zbog priče o ratu, te ističu kako su neformalne grupe građana osudile miješanje Srbije i Hrvatske u unutrašnje probleme naše zemlje.

Istakli su kako je za Rusiju područje Bosne i Hercegovine “igralište, na kojem ostvaruje trijumf”.

“Apeli sa izložbe „Evropo, probudi se!” u Historijskom muzeju u Sarajevu, koji su EU upućivani tokom rata, poput ‘Pomozi nam u našoj borbi za multietničku BiH” ili „U Sarajevu umire Evropa” čine se aktuelnijim nego ikada. Ali, Evropa i Amerika spavaju i prepuštaju teren Rusiji. A Rusija je na tom terenu najuspješniji igrač. Za Moskvu je BiH igralište, na kojem trijumfuje. Stara Trumpova garda američkih diplomata, koja još nije zamijenjena ljudima od Bidenovog povjerenja, i dalje nanosti štetu. A Evropljani stalno prave promašaje dijelom zbog ignorantnosti a dijelom zbog neinformisanosti”, navedeno je.

PROČITAJTE  Kineski ambasador u Francuskoj "otkrio" zašto je Rusija pokrenula rat u Ukrajini

Austrijski Der Standard piše kako su građani BiH svjesni da se ne mogu osloniti na EU i NATO, što je bolna lekcija koju su naučili u proteklom ratu.

“Oni diskutuju o Izbornom zakonu, umjesto da sankcioniraju Dodika, rade na uspostavi povjerenja i traže da se cijela regija razoruža. Bosanke i Bosanci znaju da se ne mogu osloniti na EU i NATO. Tu lekciju su bolno naučili u ratu (1992-1995). A i sada se osjećaju izdani od strane Zapada, koji i institucije za provedbu Dejtona ostavlja na cjedilu. Kada je Inzko tražio od visokog predstavnika EU Josepa Borella da sankcionira Dodika, ovaj mu nije ni odgovorio na njegovo pismo. Za Dodika je to poziv da uz pomoć Rusije i Srbije sve više podriva suverenitet BiH. Pri tom i hrvatski etnonacionalisti poput predsjednika Zorana Milanovića, tretiraju BiH kao koloniju, o kojoj se može pregovarati sa Erdoganom i Vučićem. Miješanje Srbije i Hrvatske u unutrašnje poslove BiH, uvijek je ovoj zemlji štetilo. I to bi se trebalo shvatiti u Briselu. Evropo, probudi se, još nije prekasno”, istaknuto je.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare