Svijet

Jezivo upozorenje šefa RAF-a: Na korak smo od nuklearnog rata sa Rusijom

Nuklearni rat s Rusijom mogao bi biti “samo nekoliko koraka udaljen” zbog velikih napetosti sa Zapadom oko Ukrajine, rekao je šef RAF-a, dok se situacija pogoršava strahovima da bi Kina mogla pružiti vojnu podršku Rusiji.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan izrazio je zabrinutost oko kineskog usklađivanja s Rusijom na sedmosatnom sastanku s kineskim diplomatom Yangom Jiechijem.

Sastanak dolazi u trenutku kada je Washington upozorio na izolaciju i kazne s kojima će se Peking suočiti ako pomogne Moskvi u Ukrajini, piše Mirror.

Zračni maršal RAF-a Edward Stringer govoreći za CBE izdao je oštro upozorenje da bi Treći svjetski rat, koji bi uključivao nuklearno oružje, vrlo lako mogao biti pokrenut u Ukrajini.

Lord West također je ranije rekao da bi samo jedan pogrešan potez mogao izazvati nuklearni rat.

Sada, Stringer vjeruje da će mogućnost za to biti “teža na glavama” svjetskih čelnika.

Za LBC je rekao: “To više nije nezamislivo i očito će opterećivati ​​umove onih koji u ovom trenutku prave sve političke kalkulacije, otuda vrlo ravna i dosljedna linija Bidena i svih drugih visokih šefova država u posljednje vrijeme.

“To je u području mogućnosti, i to je ono što ljudi moraju shvatiti.”

Stringer je dalje rekao da biste mogli “skicirati uvjerljiv lanac događaja” koji bi mogli uzrokovati nuklearni rat, što je “samo nekoliko koraka da stignemo od mjesta gdje smo sada”.

“To je samo nekoliko koraka od mjesta gdje smo sada do sukoba koji bi mogao dovesti do upotrebe nuklearnog oružja, što mislim da je prilično zastrašujuća perspektiva za svakog razumnog”, dodao je.

Predsjednik Vladimir Putin kontinuirano je prijetio Zapadu “neopisivim posljedicama” ako se Rusija suoči s Ukrajinom.

Stringerovo upozorenje dolazi samo dan nakon što je Rusija podijelila snimku svoje hipersonične nuklearne rakete Cirkon od 7000 milja na sat ispaljene s fregate Admiral Gorškov u Bijelom moru.

Projektil bi mogao pogoditi London za nekoliko minuta.

U međuvremenu, sastanak između američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost Sullivana i kineskog diplomate Yanga održan je u Rimu dok je Washington rekao saveznicima u NATO-u i nekoliko azijskih zemalja da je Kina signalizirala svoju spremnost pružiti vojnu i gospodarsku pomoć Rusiji za potporu njezinu ratu, dva američka dužnosnika rekao je.

U poruci SAD-a, poslanoj u diplomatskoj depeši, također se navodi da se očekuje da će Kina demantirati te planove, rekao je jedan od dužnosnika, govoreći pod uvjetom anonimnosti.

“To je stvarno, to je posljedično i stvarno je alarmantno”, rekao je drugi američki dužnosnik, iako američka vlada nije ponudila nikakve javne dokaze koji bi potvrdili svoje tvrdnje o spremnosti Kine da pruži takvu pomoć Rusiji.

Nakon završetka razgovora, Bijela kuća objavila je kratko priopćenje, u kojem se navodi da je Sullivan pokrenuo “niz pitanja u američko-kineskim odnosima, uz značajnu raspravu o ratu Rusije protiv Ukrajine”.

“U ovom trenutku imamo duboku zabrinutost zbog usklađivanja Kine s Rusijom, a savjetnik za nacionalnu sigurnost bio je izravan u vezi s tim zabrinutostima i mogućim implikacijama i posljedicama određenih akcija”, rekao je novinarima visoki dužnosnik administracije.



Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare