Svijet

Joe Biden: Malo je vjerovatno da je projektil koji je pogodio Poljsku ispaljen iz Rusije

Joe Biden bacio je sumnju na porijeklo projektila koji je pogodio Poljsku i usmrtio dvoje ljudi kasno u utorak.

Američki predsjednik je rekao da je “malo vjerovatno” da je ispaljen iz Rusije.

Biden je to izjavio nakon sastanka s čelnicima G7 i NATO-a. Na ovom su sastanku razgovarali o incidentu u kojem je pogođen silos za žitarice u Przewodowu. Riječ je o gradu u blizini poljske granice s Ukrajinom.

Joe Biden: Preliminarne informacije

Ukrajinske i poljske vlasti rekle su da je eksploziju uzrokovao projektil ruske proizvodnje. Međutim, čini se da je Biden sugerirao da projektil možda nije ispaljen iz Rusije, prenosi Sky News.

“Postoje preliminarne informacije koje to osporavaju. Ne želim to reći dok u potpunosti ne istražimo. Međutim, malo je vjerovatno da je ispaljen iz Rusije po linijama putanje. Ipak, vidjet ćemo”, rekao je predsjednik Sjerinjenih Američkih Država.

Projektil je potaknuo razgovore o zabrinjavajućem članu 5 NATO-a. Ovaj član znači da se napad na zemlju članicu smatra napadom na sve saveznike.

Brojne zemlje NATO-a su na Twitteru izrazile podršku Poljskoj, uključujući britanskog premijera Rishija Sunaka.

On je ponovio “solidarnost Ujedinjenog Kraljevstva s Poljskom”.

Portparol američkog ministarstva odbrane, Pentagona, brigadni general Patrick Ryder rekao je da će Amerika “braniti svaki pedalj teritorije NATO-a”.

Rusija negirala umiješanost u napad

No, poljski predsjednik Andrzej Duda rekao je da će se njegova zemlja “vrlo vjerovatno” danas pozvati na članak 4. On dopušta zemlji članici da pokrene sigurnosno pitanje i da se o njemu raspravlja.

“Trenutno nemamo uvjerljive dokaze o tome ko je lansirao ovaj projektil. Najvjerovatnije je to bio projektil ruske proizvodnje. Međutim, sve je to pod istragom u ovom trenutku.

“Ponašamo se vrlo smireno. Ovo što se dogodilo bio je izolovan incident. Nema naznaka da će se ponoviti”, rekao je Duda.

Rusija je negirala bilo kakvu umiješanost u ovaj napad. Tvrde da su izvještaji o tome da je ona kriva “namjerna provokacija s ciljem eskalacije situacije”.

Predstavnik Ujedinjenih naroda rekao je da je izbjegavanje eskalacije rata “apsolutno bitno”. Dodao je da treba provesti “temeljitu istragu”.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare