ukrajinski projektil joe biden za govornicom
Svijet

Joe Biden potpisao zakon. Amerika otkriva tajne podatke o porijeklu koronavirusa

Američki predsjednik Joe Biden, tri godine nakon izbijanja pandemije Covida-19, potpisao je u zakon o otkrivanju tajnih podataka.

Time je svojoj vladi naložio da objavi što je više moguće povjerljivih informacija o porijeklu novog koronavirusa, posebno u vezi s laboratorijom u Wuhanu.

Zakon jednoglasno usvojen

Zakon je nedavno jednoglasno usvojen i u Zastupničkom domu i u Senatu.

Zakon nalaže nacionalnom direktoru obavještajnih službi da otkrije obavještajne podatke u vezi s Kineskim institutom za virologiju u Wuhanu.

Također propisuje da se objavljuju podaci o istraživanjima koja su provedena prije izbijanja pandemije. Ipak, dopušta vladi da određene informacije zataji od javnosti zbog nacionalne sigurnosti ili radi zaštite metoda i izvora prikupljanja podataka.

“Slažem se s ciljem Kongresa da se objavi što više informacija o porijeklu Covida-19”, objavio je Biden.

On smatra da bi porijeklo bolesti trebalo istražiti,. Time bi se uspješnije spriječile nove pandemije.

Joe Biden: Provjeriti veze s Wuhanom

“Moja vlada nastavit će provjeravati sve povjerljive informacije vezane uz porijeklo Covida-19. To uključuje moguće poveznice s Institutom za virusologiju Wuhan”, riječa su Bidena.

Najavio je deklasificiranje do sada prikupljenih podataka, s iznimkom informacija koje bi ocijenili štetnim za nacionalnu sigurnost.

Američke obavještajne agencije podijeljene su oko toga je li vjerovatni izvor smrtonosnog virusa curenje iz laboratorija ili prijenos sa životinja na tržnici u Wuhanu.

Stručnjaci kažu da se pravo porijeklo Covida-19, koji je ubio više od 1,1 milion ljudi u Sjedinjenim Državama i još milione širom svijeta, možda neće znati godinama, ako ikada i bude, prenosi FENA.  Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare