Svijet

Joe Biden:  Spreman sam razgovarati s Putinom o okončanju rata u Ukrajini

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joe Biden rekao je da je spreman razgovarati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o okončanju rata u Ukrajini. Dodao je da ruski lider nije pokazao volju za to.

“Postoji jedan način da se ovaj rat završi, racionalan način, da se Putin povuče iz Ukrajine. On to očito neće učiniti. Plaća vrlo visoku cijenu jer to nije učinio. Nanosi nevjerovatan, nevjerovatan pokolj civilnom stanovništvu Ukrajine”, rekao je Biden nakon sastanka s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom u Bijeloj kući.

Istakao je da nema neposrednih planova razgovarati sa svojim ruskim kolegom. Joe Biden je kazao da bi bio sretan razgovarati ako Putin odluči da je zainteresiran za okončanje sukoba.

“On to još nije učinio. U međuvremenu, mislim da je apsolutno kritično ono što je Emmanuel rekao, moramo podržati ukrajinski narod. Ideja da će Putin ikada poraziti Ukrajinu ne dolazi u obzir”, dodao je Joe Biden.

Biden je počastio Macrona prvim državnim posjetom u njegovom predsjedničkom mandatu. A dvojica lidera su razgovarali o širokom spektru tema, uključujući rat u Ukrajini, trgovinu i energiju.

Macron je rekao da nakon sastanka kazao da Francuska nikada neće poticati Ukrajince na kompromis koji za njih neće biti prihvatljiv. Jer su toliko hrabri i brane svoje živote, svoju naciju, ali i demokratska načela.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare