Svijet

Joe Biden zatražio telefonski razgovor s Macronom: Moraju se riješiti problemi koje izazvao program AUKUS

Predsjednik SAD, Joe Biden zatražio je uspostavljanje telefonskog poziva s predsjednikom Francuske Emmanuelom Macronom kako bi raspravili situaciju i probleme koje je izazvao program AUKUS.

Podsjetimo, Američko-francuski odnosi ušli su u novu fazu napetosti nakon što su Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Australija potpisali sporazum AUKUS za koji Francuska smatra da ide direktno na štetu zvaničnog Pariza.

Glasnogovornik francuske vlasti Gabriel Attal izjavio je kako će se razgovor između Bidena i Macrona dogoditi u narednih nekoliko dana kako bi se riješili određeni problemi.

“Želimo objašnjenja, SAD mora odgovoriti na pitanja koja liče na veliko kršenje povjerenja”, rekao je Attal.

Američki zvaničnici priznali su u nedjelju da su iznenađeni reakcijom Francuske koja je uključivala između ostalog i povlačenje francuskog ambasadora iz Washingtona.

Državni sekretar SAD-a Antony Blinken u međuvremenu je pokušao uspostaviti telefonski poziv s francuskim šefom diplomatije Jean-Yves Le Drianom međutim, američki zvaničnici su rekli kako Francuzi nisu željeli razgovor.

“Odlazak ambasadora iz SAD-a ne treba tumačiti kao veliki rascjep u bilateralnim odnosima. Teška je situacija, ali snaći ćemo se”, rekao je jedan od američkih zvaničnika za Washington Post.

Iako je američki predsjednik Biden najavio popravljanje transatlantskih odnosa, raskol s Francuskom kao jednim od najbližih saveznika, mogao bi poremetiti Bidenove planove.

“Telefonski poziv između Bidena i Macrona imao bi za cilj smanjenje napetosti. S jedne strane, francuski osjećaji su povrijeđeni, a u Washingtonu su ogorčeni suviše teatralnom reakcijom Francuza”, piše Washington Post.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare