Svijet

Johnson: Nisam lagao o lockdown zabavi. Niko mi nije rekao da je druženje uz piće protiv pravila

Britanski premijer Boris Johnson odbacio je optužbe svog bivšeg savjetnika da je parlamentu lagao o zabavi za vrijeme lockdowna, rekavši da ga niko nije izvijestio da bi druženje uz piće moglo biti protivno pravilima uvedenim zbog koronavirusa.

Johnson se prošle sedmice u parlamentu izvinio jer je bio na zabavi u vrtu svoje rezidencije u Downing Streetu 20. maja 2020., u vrijeme lockdowna. Johnson je kazao kako je mislio da je riječ o radnom događaju.

No suočen je s ozbiljnom krizom i pozivima za ostavkom nakon što su na vidjelo isplivala saznanja o druženjima petkom uz vino njegovog osoblja dok su Britanci bili zaključani, a kraljica oplakivala smrt svog supruga, princa Philipa.

Johnson: Mislio sam da se radi o radnom događaju

“Ne, niko mi nije rekao da radimo nešto protivno pravilima. Mislio sam da se radi o radnom događanju”, rekao je Johnson.

Također je napomenuo da se na druženju zadržao samo 25 minuta kako bi zahvalio svom osoblju na radu.

Zbog skandala je jako pala Johnsonova popularnost i podrška vladajućoj Konzervativnoj stranci. Uz opoziciju sve je veći broj i konzervativnih zastupnika koji žele Johnsonovu ostavku.

Johnsona su upozorili da ne održava zabavu?

Dominic Cummings, voditelj britanske kampanje za Brexit i bivši visoki savjetnik premijera Johnsona, koji je nevoljko napustio vladu u novembru 2020., rekao je kako se Johnson složio da se zabava treba održati, iako je bio upozoren da to ne čini.

Prema Cummingsu, on i jedan od savjetnika su Johnsonovom glavnom ličnom sekretaru Martinu Reynoldsu rekli da se skup ne bi trebao održati.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare