Vijesti

Još jedan besmislen sastanak HDZ-a i SDA: Uvijek ima razloga za smijeh i dogovor je da se dogovara

Dugo lideri HDZ-a i SDA nisu održali besmisleniji sastanak. A ni smiješniji press nakon njega.

Sastanak Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića trebao je, bar prema najavama, donijeti određene pomake u formiranju Vlade FBiH, izmjenama Izbornog zakona, rješenja za Mostar i brojna druga pitanja koja trenutno tište odnose.

Međutim, već na samom početku se vidjelo da od toga nema ništa. U salu gdje su bili novinari ušli su lideri i njihovi saradnici. Lideri nasmijani. Na pitanje je li osmijehu razlog dogovor Izetbegović je kazao:

“Uvijek ima razloga za smijeh”.

Kako je press-konferencija odmicala jasno je bilo da je sastanak jednostavno nije završio nikakvim rezultatom.

Izetbegović je kazao da nisu riješene strateške stvari, jer treba uskladiti odluke Ustavnog suda, Suda za ljudska prava u Strazburu, težnje HDZ-a i HNS-a, te gledanje SDA i građanskih stranaka.

“Tu formulu nije lako naći, ali nije ni za reći da je nemoguće. Postoji šansa”, rekao je.

On je kazao da se prije ovog sastanka sreo sa Fahrudinom Radončićem (SBB) i Željkom Komšićem (DF) i pitao ih ima li smisla nastaviti ove sastanke, a oni su odgovorili da se treba razgovarati i da se može naći rješenje.

“SDA i HDZ se trebaju uporno nalaziti i razgovarati i imati zajednički odgovor na krizu u BiH. Tu zaista postoji partnerstvo, zajednički napor da se amortizuju udari krize”, rekao je lider SDA.

On je govorio o implementaciji 14 prioriteta koje je postavila Evropska komisija.

“Kada su u pitanju izbori u Mostaru, ima pomaka. HDZ i SDA su približili stavove. SDA insistira na statutu i nadam se da će do kraja mjeseca biti postignut napredak”, kazao je.

On je istakao da postoji mnogo stvari koje SDA i HDZ ne vide isto, ali da idu na ono gdje se mogu dogovoriti.

“Ključ stabilnosti naših odnosa počiva na povjerenju, a to se dokazuje kroz izborni proces, da jedan narod drugom ne bira predstavnike”, kazao je Čović.

O tome koliko je sastanak bio neozbiljan govori i rečenica Čovića u kojoj kaže da “nisu imali mnogo vremena”. Postavlja se pitanje zbog čega uopće sastanak ako se nema vremana razgovarati i ključnim stvarima.

Za kraj su se Čović i Izetbegović uz osmijeh složili da “kultura dijaloga neće izostati” i da su odnosi SDA i HDZ-a dobri.

“Dogovorili smo da se nastavimo dogovarati, ali daleko smo od toga da usuglasimo oko ključnih pitanja”, kazao je na kraju Čović.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare