Region

Još se nije vratio iz Dubaija, a trebao je. Hoće li Zoran Mamić uzeti državljanstvo UAE?

Zoran Mamić ni jučer se nije vratio iz Dubaija jer u Ujedinjenim Arapskim Emiratima još nije riješio sve svoje poslove. Njegov branitelj, odvjetnik Mijo Golub to je potvrdio za Jutarnji list.

“Ne mogu tačno reći, bit će to za dan-dva, svakodnevno smo u kontaktu”, rekao nam je Golub.

O spekulacijama da bi Zoran Mamić eventualno mogao zatražiti državljanstvo Ujedinjenih Arapskih Emirata i tako izbjeći izdržavanje zatvorske kazne odvjetnik Golub je rekao: “Ne, te informacije nisu tačne. Uostalom, to niti je jednostavno niti bi mu se isplatilo. On će se vratiti u Hrvatsku čim pozavršava poslove”.

Na pitanje je li njegovu branjeniku dostavljena presuda, ali i poziv za izdržavanje kazne Golub je odgovorio: “Uobičajeno je da poziv za izdržavanje kazne slijedi od tri do šest mjeseci nakon pravomoćnosti i izvršnosti presude, pa ne vidim razloga da to ne bude i u slučaju Zorana Mamića. Nije on nekakav državni neprijatelj da bi ga se u tako kratkom roku zvalo na izvršenje presude te očekujem da će se to dogoditi u redovitoj proceduri”.

Zoran Mamić, koji je osuđen na četiri godine i osam mjeseci zatvora, otputovao je u petak 26. ožujka zrakoplovom iz Beča u Dubai pošto je u glavni grad Austrije stigao autom iz Zagreba. I dok je Zoran Mamić u Dubaiju, Zdravko Mamić trebao je jučer u BiH održati konferenciju za novinare i bio je najavio da će iznijeti nove dokaze o podmićivanju sudaca, ali je odjednom odustao od najavljene presice.

Spekulira se da je to napravio jer bi ovih dana, najvjerojatnije sutra, mogao biti ispitan kao okrivljenik zbog davanja mita osječkim sucima, o čemu istragu vodi USKOK koji je, kako smo doznali, već ispitao veći dio svjedoka, među kojima su bili i njegov branitelj, odvjetnik Veljko Miljević, ali i supruga Zdravka Mamića. Sve to na okolnosti koje je Mamić već iznio na svom USB sticku, ali i više puta ponovio kako je sucima plaćao putovanja, davao satove, nalazio se s njima.Povezani postovi: