Politika

Josephu Borellu “pukao film”: Non-paper danas pred šefovima diplomatija Evropske unije

Šefovi diplomatija Evropske unije održat će danas u Bruxellesu strategijsku raspravu o snažnijem političkom angažovanju EU sa partnerima na Zapadnom Balkanu.

U pripremnom dokumentu za današnje ministarsko zasjedanje EU navodi se da će biti sagledano kako da se “oblikuje zajednička budućnost unutar Evropske unije kroz hitne i zajedničke akcije”, s ciljem da se ojača i saradnja na polju bezbjednosti.

Visoki predstavnik EU Joseph Borrell dat će ministrima na uvid “non-paper”, u kojem se predočava da je “jasan cilj Zapadnog Balkana puno članstvo u EU, a svaka sugestija za neki drugi put je odvlačenje pažnje s lošim posljedicama po snažni posao koji se nužno mora odraditi da bi se ostvarila vizija ujedinjene, snažne i napredne Evrope”.

Neimenovani visoki zvaničnik EU je rekao da ministri žele da utvrde kako pospiješiti saradnju sa Zapadnim Balkanom “zarad stabilnosti i bezbjednosti same EU, a Unija može biti bezbjedna i zaštićena samo ako je i Zapadni Balkan bezbjedan i otporan, s tim da se uveća mogućnost za proces koji taj region vodi u Evropsku uniju”.

Ministri inostranih poslova Unije dodatno će to razmotriti i kad u utorak budu zasjedali u formatu “Opšti poslovi”, a šefovi država ili vlada treba u junu da razgovaraju kako odnose sa Zapadnim Balkanom ugraditi u strategijske prioritete EU.