Magazin

Jovanka obožavala jednu od najtužnijih pjesama na našim prostorima: Tito ju je zabranio, ali ona nije mogla da je ne naruči! “A onda zauvijek, zbogom moj živote…”

Pjesma “Pluća su mi bolna” smatra se jednom od najpotresnijih pjesama ikada napisanim i snimljenim na našem jeziku, a zanimljivo je da je dugo bila zabranjena jer se vjerovalo da sugestivno utiče na ljude koji su željeli sebi da oduzmu život.

Naime, autor ove pjesme je čuveni muzički stvaralac iz Kragujevca Dragiša Nedović, a napisao ju je 1950. godine kada je saznao da boluje od tuberkoloze.

Vjeruje se da su u to doba Centralni komitet i Tito odlučili da se ploče sa ovom pjesmom povuku iz prodaje, a njena javna interpretacija zabrani jer je navodno inspirisala slušaoce sa dijagnozom tuberkoloze da dignu ruku od sebe.

Veto na pjesmu trajao je desetek godina, sve dok je na jednoj proslavi nije naručila Jovanka Broz, a tada ju je za Titovu suprugu otpjevala legendarna Nada Mamula.

Pjesmu “Pluća su mi bolna” prvi je snimio Zaim Imamović, a pored verzije pomenute Nade Mamule, poznata je i interpretacija Velibora Bore Spužića – Kvake.

Inače, Dragiša Nedović koji je ovu baladu komponovao iza sebe je ostavio više od 800 pjesama, između ostalih i “U lijepom starom Višegradu”, “Stani, stani Ibar vodo”, “Beograde, grade na Dunavu”…Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare