Vijesti

Jović: “Diplomatski krugovi se šale kako svi političari na prijeme vode supruge, samo Vučić dolazi sa Miloradom Dodikom”!

Profesor Dejan Jović gostovao je u emisiji “Među nama” srbijanske Nove TV. Tom prilikom je govorio o situaciji na Zapadnom Balkanu, a posebno se osvrnuo na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića te člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika te poteze koje vuče lider SNSD-a.

Jović smatra da je jučer upućena vrlo jasna i važna poruka Dodiku. “Zajednička podrška SAD-a i EU cjelovitosti i evropskom putu BiH vrlo je važna poruka onima koji se tome protive” kazao je Jović

Jović smatra da je jače prisustvo Kine i Rusije “ohrabrilo Dodika da krene otvorenije u neku antibosansku retoriku i da pokuša dodatno, ne bih rekao zaprijetiti, nego najaviti korake koji jačaju RS nasuprot Bosni i Hercegovini. (Ne bih još u ovom trenutku rekao izvan Bosne i Hercegovine, kao neku alternativu.) U politici je, međutim, jako važno procijeniti svoju snagu i ne precijeniti je. S druge strane, imamo vrlo snažno iskustvo iz 90-ih godina u kojem je u jednom trenutku politika bosanskohercegovačkih Srba i onih iz Hrvatske postala kamen oko vrata samoj Srbiji koja je zbog njihovih separatističkih aktivnosti dožvjela izolaciju i teške sankcije i na kraju pritisak koji je eskalirao bombardovanjem Srbije”.

On smatra da drugo moguće objašnjenje je da se Dodik ravna prema događajima na Kosovu gdje je Albin Kurti radikalizirao političku scenu jednostranim rješenjima, najavljuje pripajanje Albaniji, pa bi se u tom slučaju pokrenulo pitanje pripajanja RS-a Srbiji što bi možda i zapadne zemlje prisililo da razmišljaju o tome.

“Dodik se tu prilično vara, jer ne postoji raspoloženje među zapadnim zemljama da se ide tom linijom etno-politike, nego je na sceni obrnut proces, svjedoci smo napora da se reintegrira Bosna i Hercegovina”, kazao je Jović. Dodao je da misli da ni Dodikova kalkulacija sa Rusima nije ispravna. “Rusija je jaka onoliko koliko je zapad slab, a to sada nije slučaj”.

Jović je otkrio i kako u akademsko-diplomatskim krugovima kruži šala koja kaže da svi političari na prijeme vode svoje supruge, jedini Vučić dolazi sa Dodikom. “Zaista, djeluju kao da su neki veliki par, svugdje so pojavljuju zajedno pokazujući tako neko simboličko jedinstvo. Slično se radi u Hrvatskoj, posebno predsjednik Zoran Milanović koji govori o vođama naroda, posebno u BiH, gdje ne priznaje i ne poštuje onoga ko je izabran u Predsjedništvo, nego favorizira Dragana Čovića. Po toj osnovi je primio u Zagrebu Milorada Dodika, kao još jednog, po njemu, vođu naroda”.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare