Svijet

Juli je bio među najtoplijima ikad u Evropi: Toplotni udari trajali su danima i oborili rekorde

Copernicus služba za klimatske promjene koju provodi Evropski centar za srednjoročne vremenske prognoze u ime Evropske komisije, redovno objavljuje mjesečne klimatske biltene.

Kako su saopćili, juli ove godine bio je, na globalnom nivou, jedan od tri najtoplija zabilježena jula. Slične temperature zabilježene su 2019. i 2016. godine. Što se tiče područja Evrope, to je bio šesti najtopliji juli, a toplinski val donio je lokalne i nacionalne rekorde u zapadnim i sjevernim dijelovima kontinenta.

Iz Copernicusa izvještavaju i kako je opseg antarktičkog leta dosegao najnižu vrijednost za juli u 44-godišnjem bilježenju satelitskih podataka, znatno ispod prethodnog rekorda.

U cijeloj Evropi je juli bio sušniji od prosjeka za veći dio kontinenta, a oboreni su lokalni rekordi niske količine oborina na zapadu i sušom na nekoliko lokacija na jugozapadu i jugoistoku. Sušnije od prosjeka bilo je u većem dijelu Sjeverne Amerike, velikim regijama Južne Amerike, središnje Azije i Australije.

“Vrijedni pažnje bili su uvjeti vlažniji od prosjeka u istočnoj Rusiji, sjevernoj Kini i velikom vlažnom pojasu koji se proteže od istočne Afrike preko Azije do sjeverozapadne Indije”, saopćili su.

Copernicus je izvijestio i o dugotrajnom toplinskom valu koji počinje u Portugalu i Španiji, a nastavio se prema Francuskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, centralnoj Evropi i Skandinaviji.

“Temperature iznad 40°C zabilježene su u dijelovima Portugala, Španije, Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva. U cijeloj pogođenoj regiji srušeni su julski rekordi svih vremena za maksimalnu temperaturu. Pirenejski poluotok bilježi neuobičajeno velik broj dana s maksimalnim temperaturama iznad 35°C, naglašavajući dugotrajnost visokih temperatura u ovoj regiji. Za svoj regionalni prosjek, jugozapadna Evropa doživjela je najtopliji juli zabilježen u pogledu maksimalnih temperatura”, stoji u saopćenju.

Foto: Copernicus

“Možemo očekivati da ćemo i dalje vidjeti češća i duža razdoblja ekstremno visokih temperatura, kako se globalne temperature dalje povećavaju. Toplinski valovi predstavljaju ozbiljne rizike za ljudsko zdravlje i mogu povećati intenzitet i dugotrajnost mnogih drugih katastrofalnih klimatskih događaja, uključujući požare na otvorenim prostorima i suše, koji utječu i na društvo i na prirodne ekosisteme. Osim toga, suhi uvjeti iz prethodnih mjeseci u kombinaciji s visokim temperaturama i niskom količinom padavina koji se vide u mnogim područjima tokom jula mogu imati negativne učinke na poljoprivrednu proizvodnju i druge industrije poput riječnog prometa i proizvodnje energije”, rekla je Viša naučnica za Copernicus službu za klimatske promjene, Freja VamborgPovezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare