Svijet

Justin Trudeau: ‘Zapadne sile trebaju zauzeti ujedinjeni front protiv Kine’

Zapadne zemlje trebaju zauzeti ujedinjeni front protiv Kine i spriječiti tu azijsku državu da koristi komercijalne interese kako bi ih okrenula jedne protiv drugih, rekao je kanadski premijer Justin Trudeau u intervjuu koji je emitiran u subotu.

Trudeau je rekao da Kina “izigrava” zapadne zemlje i okreće jednu protiv druge dok se one natječu za pristup ekonomskim prilikama u zemlji.

“Natjecali smo se, a Kina nas je, s vremena na vrijeme, pametno izigravala i okretala jedne protiv drugih na otvoreni tržišni, konkurentan način”, rekao je u intervjuu za televiziju Global.

“Moramo bolje raditi zajedno i biti snažni kako nas Kina ne bi mogla podijeliti jedne protiv drugih.”

Odnosi Kanade i Kine hladni su od zatvaranja glavne financijske direktorice Huaweija Meng Wanzhou 2018. godine na temelju američkog naloga za izručenje. Kina je ubrzo nakon toga uhapsila dva Kanađanina i odbacila optužbe iz Ottawe o talačkoj diplomatiji.

Meng je u septembru postigla sporazum s američkim tužiteljima čime je okončan slučaj protiv nje, a dvojica Kanađanina oslobođena su nekoliko sati nakon sporazuma.

Peking su i prije njezina hapšenja uznemiravale prozivke Kanade o stanju ljudskih prava u Kini i zemlje nisu uspjele poboljšati odnose.

Kanada je ranije u decembru objavila da će se pridružiti saveznicima u diplomatskom bojkotu Zimskih olimpijskih igara u Pekingu u februaru 2022. kako bi poslali poruku Kini o stanju ljudskih prava u toj zemlji.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare