Svijet

Južna Koreja će koristiti međunarodne metode izračunavanja starosti. Sada su mlađi

Južna Koreja će od juna 2023. godine umjesto tradicionalnih početi koristiti međunarodne metode izračunavanja starosti. 

U Narodnoj skupštini Južne Koreje prihvaćen je prelazak na međunarodni metod obračuna starosti na osnovu rođendana, umjesto različitih starosnih sistema koji se trenutno koriste u zemlji, objavila je korejska agencija Yonhap. 

Međunarodni metod izračunavanja starosti, koji će zvanično stupiti na snagu u junu 2023. godine u Južnoj Koreji, koristit će se u svim jurisdikcijama i administrativnim jedinicama.

Prema novom sistemu o kojem je riječ, očekuje se da Južnokorejci biti godinu ili dvije mlađi.

Yoo Sang-bum, član vladajuće Stranke narodne moći, rekao je u svom govoru u parlamentu da je revizija metoda brojanja godina usmjerena na smanjenje nepotrebnih društvenih i ekonomskih troškova.

Yoo je naveo da se zbog različitih metoda izračunavanja starosti nastavljaju pravni i društveni problemi, kao i konfuzija.

U Južnoj Koreji se trenutno koriste tri sistema izračunavanja starosti.

U najčešće korištenom “korejskom starosnom sistemu”, bebe se smatraju starom godinu dana kada se rode i ulaze u novo doba 1. januara svake godine.

U drugoj metodi starosna dob osobe pri rođenju se računa kao nula, a dodatna starost se uzima 1. januara svake godine. Ova metoda se općenito koristi za izračunavanje zakonske dobi za pušenje i pijenje alkohola.

Međutim, Južna Koreja također koristi globalno prihvaćenu metodu starenja ljudi na dan kada su rođeni svake godine.

Upotreba različitih metoda izračunavanja starosti izaziva konfuziju i nepotrebne društvene troškove u pitanjima kao što su pružanje medicinskih i administrativnih usluga.

Južnokorejski predsjednik Yoon Suk-yeol obećao je tokom predizborne kampanje da će okončati konfuziju ujedinjenjem svih starosnih sistema.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare