Svijet

Kabul: Vođa talibana i premijer Afganistana Hassan Akhund moli za pomoć

Vođa talibana održao je svoje prvo televizijsko obraćanje otkako je grupa preuzela vlast u Afganistanu sredinom augusta. Zakleo se da se neće miješati u poslove drugih zemlja i zatražio međunarodnu pomoć.

– Uvjeravamo sve zemlje da se nećemo miješati u njihove unutrašnje stvari i želimo da imamo dobre ekonomske odnose s njima – obećao je Mullah Mohammad Hassan Akhund, suosnivač Talibana i sada premijer njihove vlade.

Tokom svog 30-minutnog govora, Hassan je insistirao na tome da su talibani “što više pokušavali da riješe probleme ljudi”, za šta je okrivio prethodnu vladu zemlje koju podržavaju SAD, nazivajući je najslabijom na svijetu.

Afganistan se suočava s humanitarnom katastrofom, a polovina od 38 miliona ljudi je na rubu gladi, prema procjenama UN-a.

PROČITAJTE  UN traži rekordne 4,4 milijarde dolara pomoći za Afganistan: ‘Ovo je apsolutno nužna mjera‘

Inflacija je izmakla kontroli, a cijene hrane su skočile jer je loša ekonomska situacija dodatno osakaćena sankcijama i povlačenjem strane pomoći nakon što su talibani preuzeli vlast nakon što su američke trupe povučene iz zemlje. Strana pomoć je ranije činila do 75 posto afganistanskog budžeta pod prethodnom administracijom.

– Tražimo od svih međunarodnih dobrotvornih organizacija da ne uskraćuju svoju pomoć i da pomognu našoj iscrpljenoj naciji – rekao je talibanski vođa, javlja Russia Today.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare