Svijet

Kad Kim naredi: U Sjevernoj Koreji više nema korone!

Sjeverna Koreja tvrdi da su se oporavili svi koji su se razboljeli otkako je ta zemlja potvrdila prve infekcije kononavirusom.

U petak su državni mediji izvijestili da sedmi dan zaredom nema slučajeva povišene temperature. Sjeverna Koreja govori o pacijentima s “groznicom”, a ne “koronom” zbog nedostatka opreme za testiranje.

Država kojom vlada diktator Kim Jong Un je priznala epidemiju u maju i od tada je prijavila infekcije povezane sa groznicom i smrnim slučajevima. No, postoji velika sumnja u podatke, posebno u broj umrlih.

Vjeruje se da Kimov režim “dozira” podatke.

“Tokom prošle sedmice nije zabilježen nijedan novi slučaj groznice i svi oni koji su bili na liječenju su se oporavili širom zemlje”, objavila je Korejska centralna novinska agencija (KCNA).

Sjeverna Koreja je ušla u fazu “stabilnosti”, dodaje se, ali će zemlja “udvostručiti napore da održi savršenstvo u provedbi državne politike protiv epidemije”. Pjongjang nije potvrdio koliko je ljudi bilo pozitivno na Covid-19.

No državni mediji navode da se oko 4,77 miliona pacijenata s groznicom potpuno oporavilo, a 74 umrlo od kraja aprila, što je stopa smrtnosti od 0,002 posto – najniža u svijetu.

Mnogi stručnjaci smatraju da je ovim statistikama teško povjerovati. Sjeverna Koreja ima jedan od najgorih zdravstvenih sistema na svijetu i nema lijekove ili vakcine za Covid-19, kažu stručnjaci.

Nasuprot tome, Južna Koreja – koja ima napredan zdravstveni sistem i visoko vakcinisano stanovništvo – ima prijavljenu stopu smrtnosti od Covida od 0,12%, prema službenim podacima.

Shin Young-Jeon, profesor na medicinskom fakultetu Sveučilišta Hanyang u Seulu, rekao je za Reuters da su navedeni smrtni slučajevi Sjeverne Koreje gotovo nemogući i da bi broj mrtvih mogao biti i do 50.000.

Južnokorejski ministar za ujedinjenje Kwon Young-se, odgovoran za međukorejska pitanja, rekao je da postoje “problemi s vjerodostojnošću” podataka, ali se čini da je Covid “donekle pod kontrolom” na Sjeveru.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare