Svijet

‘Kad se dječaci rađaju, to znači da će biti rata. I rat je došao’: Ispovijesti porodilja iz bolnice u Kijevu

Toliko je dječaka rođeno u jednoj kijevskoj bolnici prošlog mjeseca da se dr. Olena Storchak podsjetila na staru ukrajinsku izreku. “Kad se dječaci rađaju, to znači da će biti rata”, priča ona. “I naravno, došao je rat.”

Kad su bombe počele padati i sirene za zračni napad zavijale, bolničko osoblje počelo je premještati krevete u prostrani podrum. U na brzinu izgrađenom porodilištu, s golim zidovima od opeke i dva mala prozora u vrećama s pijeskom i zalijepljenim trakom, šest novopečenih majki leži u podzemnoj rađaonici i ljuljanju novorođenčad rođenu tokom noći, piše The Times.

Samo jedno od novorođenčadi je djevojčica Zoryana, koju je rodila 29-godišnja Anna, oficir za regrutaciju u ukrajinskoj vojsci. Onog dana kada je Rusija izvršila invaziju, Anna je odvedena u bolnicu u svom rodnom gradu Vorselu, nedaleko od Kijeva, nakon što je otkriveno da je Zoryana bila okrenuta zatkom.

Paula bronstein za The Times

U Kijev je pobjegla tek 9. marta, kada je otvoren prvi takozvani “zeleni koridor”. Zoryana je rođena u Kijevu, gdje su se njezini roditelji sklonili, ali nemaju pojma hoće li se i kada vratiti kući ili čak stoji li njihova kuća još u okupiranom gradu odmah iza nedavno oslobođenog grada Irpina.

Više od 15.000 beba rođeno je u Ukrajini otkako je ruska vojska izvršila invaziju prošlog mjeseca, kaže Olena Zelenska, supruga predsjednika Zelenskog.

“Oni se rađaju u skloništima i pod vatrom,” napisala je, “ali se rađaju!”

S obzirom na to da je muškarcima zabranjeno napuštanje zemlje zbog vanrednog stanja, mnoge buduće majke odlučile su se ne pridružiti poplavi izbjeglica koje prelaze granice i umjesto toga ostati tamo gdje su bili njihovi muževi.

“Nisam htjela biti bez njega, on nas štiti kao zid”, rekla je Iryna Dubovyk (35), o svom suprugu Oleku u njihovoj kući u Kijevu nakon što je kući dovela njihovog drugog sina, Tymophija.

Pacijentice u podrumu bolnice

Timofij je rođen 25. marta u privatnom porodilištu Isida, koje je otvorilo svoja vrata i nudi besplatnu njegu tokom rata.

“Molila sam se da ostane u mom trbuhu da ga zaštiti od rata”, rekla je. “Ali sretna sam što je ovdje.”

Annin suprug Igor stigao je u bolnicu s puškom na leđima, pancirom i blistavim osmijehom na licu. Vojnik logistike gleda u Zoryanu dok leži i spava u njegovom naručju.

“Osjećam se tako sretno i ponosno,” gurne on. “Vrijeme je jako teško, ali uskoro ćemo pobijediti i djevojčica će biti najsretnija na cijelom svijetu.” Vojska mu je sutradan dopustila jedan dan odmora kako bi odveo porodicu kući.

Bolnice u zapadnom gradu Lavovu izvijestile su o porastu broja prijevremenih poroda kod majki koje su pobjegle boreći se drugdje u zemlji.

U Kijevu ljekari prijavljuju manje problema. Storchak se preselio u bolnicu ubrzo nakon početka invazije radije nego da riskira dugo putovanje na posao i s posla dok je grad pod bombardiranjem. Suprug joj je u vojsci pa više nije kod kuće, ali ona toliko voli svoj posao babice da je sretna što ostaje u bolnici.

“Žene nam dolaze zbog ljubavi, zato je to najbolji posao”, kaže ona. “Postoji bol, ali na kraju radost.”

U bolnici je Elina Shynkar čekala više od mjesec dana na svoj trenutak radosti. Ona je čuvala trudnoću od 31. sedmice, odnosno dana prije početka invazije, nakon što se vratila u Kijev iz svog doma u Švedskoj kako bi se porodila u ukrajinskoj bolnici.

„Rođena sam u Kijevu i oduvijek sam voljela svoju matičnu zemlju“, kaže ona. “Odlučio sam se vratiti jer volim medicinski sistem ovdje i moja porodica je ovdje. Pa sam mislio da će to biti savršeno vrijeme, planirao sam ostati za proljeće i ljeto. Ali sada imamo rat!”

Shynkar je bila u porodilištu kada je projektil pogodio obližnji stambeni blok u prvim danima invazije, izazvavši paniku među pacijentima i osobljem, uključujući žene koje su već na porodu.

“Niko ovdje nije doživio tako nešto, čula sam sirene, pucnjavu, prozori su se tresli”, prisjeća se ona. “Samo smo trčali, sve trudnice.” Osoblje ih je uputilo niz stepenice u bunker ispod zgrade bolnice.

“Žene su bile zaglavljene sa svojim bebama, nisu htjele ići. Vidjeli smo zgradu koju je pogodio projektil, bila je jako blizu”, rekla je. “Žene su imale trudove kad se to događalo. Svaki put kada se oglasila sirena, pomagala sam djevojkama da siđu, a djevojke su samo hodale, imale su kontrakcije, ali su se bojale poroda jer su bombe padale.”

Nekoliko dana kasnije, porodilište u Mariupolju direktno je pogođeno ruskim zračnim napadom, ubivši osam, uključujući ženu i njezinu bebu.

“Ne možete zamisliti ove stvari”, kaže Shynkar. “Mi smo samo trudnice, nevini ljudi. Šta smo pogriješili?”

Njen porod bi se mogao dogoditi “u bilo kojem trenutku”, kaže, ali još nije odlučila hoće li svoju kćerkicu vratiti kući u Švedsku.

“Stvar je u tome što se nikad nisam osjećala više Ukrajinka nego sada”, rekla je. “Čak i da nisam trudna, ne bih otišla. Ambasada je zvala i govorili su nam da izađemo, a ja sam rekla mužu da može ići ako želi, ja ostajem. Rekao je jesi li lud, neću te ostaviti ovdje. I tako smo svi ostali.”Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare