Region

Kada je srce veće od svemira: Tukli ga pred Mladićem govoreći da je Turčin, a on ponosno odgovara – ja sam Bosanac!

Hasan Nuhanović, čovjek koji je preživio genocid u Srebrenici, bio je prevodilac u bazi Ujedinjenih naroda (UN) u Potočarima tokom agresije na našu zemlju, autor knjige prema kojoj je nastao scenarij za film “Quo vadis, Aida” Jasmile Žbanić. Hasan je na Facebooku podijelio sjećanje na ubijenog oca Ibrahima i jučer osuđenog vođe bosanskih Srba Ratka Mladića.

“Do kraja života ću, kao i moj otac Ibro, biti Bosanac. 12. jula Mladićev tjelohranitelj je u Potočarima moga oca, a nakon sastanka sa njim u Bratuncu, nokautirao u Mladićevom prisustvu, vičući “ti si onaj Turčin”, na šta je otac, oboren na zemlju, odgovorio: “Ne, ja sam Bosanac”!”, prisjetio se Nuhanović, izražavajući žaljenje što ovog detalja nema u filmu Jasmile Žbanić.

PROČITAJTE  Portret Ratka Mladića osvanuo na stadionu u Srbiji. Ispod slike šokantna poruka

Hasan je dodao kao su svjedoci ovog događaja bili Admir Jusupović, Nesib Mandžić i holandski narednik Rave.

“Koji je intervenirao kako Mladićev tjelohranitelj ne bi nastavio tuči moga oca Ibru dok lezi na zemlji, a tu scenu posmatra hiljade izbjeglica. To sam od Nesiba i Admira saznao tek puno godina nakon rata, a otac mi, kada se vratio u bazu, to nije rekao. Nije htio da uplaši mene i brata ostavljajući nam neku nadu. Vjerujem da je rekao mojoj mami što nikada neću saznati. Dužan sam ovo prenijeti u ime rahmetli oca, majke i brata koji su sve troje ubijeni”, zaključio je Nuhanović.

“Moj otac, moja majka, i moj mlađi brat su poslije ubijeni. Razumijete. Želim da taj detalj da naglasim. Gdje je čovjek koji je s tobom na sastanku, a sutra ga nema, niko ga nije to pitao, a ja bih ga pitao. Kao je moguće?”, kazao je Nuhanović.

PROČITAJTE  Sin zločinca Ratka Mladića najavio preokret u presudi. Uzdaju se u jednu osobu


Povezani postovi: