Svijet

“Kada sam vidjela broj mrtvih, predomislila sam se… Švedska se trabala zatvoriti”

Annika Linde (72) osam godina je bila glavni državni epidemiolog u Švedskoj i na početku pandemije je vjerovala da je njihov pristup u borbi protiv koronavirusa dobar.

Međutim, sada je prekinula šutnju o kontraverznoj strategiji za koronavirus u svojoj zemlji, rekavši da sada smatra da su vlasti trebale uvesti strožija ograničenja u ranim fazama pandemije kako bi virus stavili pod kontrolu, piše Guardian.

Ona je nadgledala švedski odgovor na svinjsku gripu i SARS kao državni epidemiolog od 2005. do 2013.godine, i sve do sada je izražavala potporu pristupu svoje zemlje pod njenim nasljednikom Andersom Tegnelom.

No, sada je postala prva članica zdravstvene ustanove koja je rekla da se predomislila vidjevši visoki broj smrtnih slučajeva u Švedskoj u poređenju sa susjedima: Danskom, Norveškom i Finskom.

“Mislim da nam je trebalo više vremena da se pripremimo. Da smo zatvorili vrlo rano … za to vrijeme mogli bismo se uvjeriti da imamo ono što je potrebno za zaštitu onih najranjivijih skupina – rekla je Linde koja je provela dva mjeseca u samoizolaciji. Naime, dva dana prošle sedmice Švedska je imala najvišu stopu smrtnosti po glavi stanovnika. Stopa smrti po glavi stanovnika u Danskoj, Finskoj i Norveškoj sada je četiri, sedam i devet puta niža od stope u Švedskoj.

Švedska je, kao što je poznato, vodila najmanje restriktivnu strategiju od svih razvijenih zemalja, ostavljajući otvorene niže srednje škole, kafiće, restorane, trgovačke centre i teretane i omogućavala je okupljanja do 50 ljudi. Oslanjali su se na društvenu odgovornost i zdrav razum.

Glavni švedski epidemiolog Anders Tegnell dao je preporuku da se protiv širenja virusa koriste dobrovoljne mjere, za razliku od drugih država koje su uvele obavezne mjere i karantenu. U Švedskoj je trenutno zaraženo više od 30 tisuća ljudi, a preminulo je njih 3992.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare