Svijet

Kadirov u intimnoj ispovijesti otkrio kako izgleda njegova Čečenija: Imam 14 djece. Jedna beba je umrla

Ruski predsjednik Vladimir Putin dodijelio je nedavno orden Majke heroja Medni Kadirovoj, supruzi čečenskog vođe Ramzana Kadirov. Riječ je o državnoj nagradi iz ere Sovjetskog saveza koja je ponovno uvedena u augustu ove godine.

Posebna pažnja prema ženama

Medni Kadirova dobila je priznanje zbog “postignuća u jačanju institucije porodice i odgoja djece”. Osim toga, dodijeljeno joj je milion rubalja (15.934 eura).

U znak zahvalnosti, Ramzan Kadirov je putem Telegrama pohvalio ruskog predsjednika da je oduvijek njegovao posebnu pažnju prema ženama.

“Mogao bih napisati nekoliko knjiga o svojim rođacima koji su mi pomogli u mojim projektima i poslovima. Ponekad i po cijenu života. Ali danas neću puno pisati. Upoznao sam Medni Kadirovu 90-tih. Kada je u republici Čečeniji još uvijek bjesnio rat. U tim teškim vremenima naša porodica, kao i mnoge druge, uspjela je preživjeti zahvaljujući domaćoj stoci. Kao i voću i povrću iz vlastitog vrta. Odmah nakon vjenčanja otišao sam na mjesec dana u planine Benoy”, otkrio je.

Potom je naveo kako nije zatekao suprugu kući kada se vratio. Otišla je roditeljima, koji su imali veliki i siguran podrum. Idealno sklonište od bombi i granata. Nakon toga je opet otišao u planine.

Kućanski poslovi

“Nismo se vidjeli dugo vremena. Bio je to najbezazleniji test u našim životima. Živjela je u kući svoga oca u vrijeme rata. Vrlo brzo je njezin otac postao zamjenik muftije. A potom – muftija. Medni Musaevna pomagala je dragoj mami s kućanskim poslovima. Postavljanju stola za brojne goste mog dragog svekra. Nikada nije govorila da joj je teško, iako je ponekad i stotinu gostiju dnevno prolazilo kroz kuću”, napisao je.

Otkrio je da on i supruga danas imaju 14 djece.

“Trebalo ih je biti 15, ali je prva curica preminula nedugo po rođenju. Svih ovih godina, rijetko pronalazim vrijeme za svoju djecu. Imam posao, putujem, imam sastanke. Oni idu u školu, uče Kuran, treniraju sportove, uče strane jezike. Naši rasporedi su zgusnuti i ne preklapaju se. Naša velika porodica nije često na okupu. Ali svih ovih godina od djece nikada nisam čuo da su nezadovoljni. Kada su starije kćeri sazrele, priznale su i da su me u djetinjstvu često vrijeđale zbog nedostatka pažnje. Ali im je majka objašnjavala da moraju ocu biti oslonac, a ne teret”, rekao je.

Istaknuo je kako je zbog prirode njegova posla odgoj djece pao na teret Medne Musaevne.

“Strogi odgoj po čečenskoj tradiciji, čitanje Kurana napamet (osim mlađih blizanaca Hassana i Husseina, koji imaju četiri godine i uče Kuran slušajući). Četiri najstarije kćeri Medni Musaevna je već pripremila za život odraslog čovjeka. Najstarija, Aishat, uspješno vodi ministarstvo kulture. Khadizhat je voditeljica gradskog odjela za predškolski odgoj. Hutmat je zamjenica voditelja Ureda lidera Čečenske republike. Nadzire rad rehabilitacijskih centara. Tabarik će uskoro završiti fakultet i postati važna karika u timu prvog predsjednika Čečenske republike – svog djeda (Ahmeta Kadirova)”, otkrio je.

Sinovi moraju biti korisni

Kazao je da se sinovi također pripremaju biti korisni.

“Nakon što su starija djeca odrasla i počela pomagati, Medni Musaevna angažirala se u pomaganju dragoj mami u radu Regionalnog javnog fonda nazvanog po prvom predsjedniku Čečenske republike – heroju Rusije A.-Kh. Ovo je plemenit, ali jako težak posao”, istaknuo je.

“Samo odgovorni roditelji znaju koliko je teško odgojiti dobrog čovjeka”, poručio je.

Smatra da je njegova supruga Medni Musaevna s razlogom dobila počasnu nagradu. Nije tu samo riječ o odgoju djece, poručuje Kadirov.

“To su desetljeća mukotrpnog porodičnog života. Brojne nedaće i tragedije. Nije to želja svake žene niti će svaka taj zadatak izvršiti dostojno”, zaključio je.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare