Vijesti

Kajan prijavio RTRS regulatornoj agenciji zbog veličanja Ratka Mladića: “Odgovor pokazuje sav besmisao njihovog (ne)djelovanja”

Sanel Kajan, zastupnik u Parlamentu Federacije BiH, prijavio je programski sadržaj RTRS-a Regulatornoj agenciji za komunikacije (RAK BiH) zbog emitovanja emisije u kojoj se veliča presuđeni ratni zločinac Ratko Mladić, a nakon mjesec dana stigao mu je i odgovor od RAK-a.

Kajan ističe da je javni rtv servis bh. entiteta RS, u nekoliko termina tokom mjeseca maja, emitovao emisiju u kojoj veliča presuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, a u kojoj su Bošnjaci nazvani "balijama" i "poturicama", a Ratko Mladić predstavljen kao srpski oslobodilac i bezgrešni nacionalni heroj.

"Nakon skoro mjesec dana, stigao mi je odgovor koji pokazuje sav besmisao postojanja RAK-a i njihovog (ne)djelovanja", ističe Kajan.

U odgovoru koji je dobio od RAK-a, između ostalog, stoji:

"U vezi sa navodima iz Vaše prijave kojima ukazujete na veličanje osobe osuđene za ratne zločine na području Bosne i Hercegovine i negiranje genocida, Agencija naglašava da ovo pitanje nije regulisano primjenjivim pravilima Agencije, konkretno Kodeksom kojim su regulisani osnovni principi u emitovanju, te da je navedeno pitanje predmet drugih zakonskih akata za čije sprovođenje nije nadležna Agencija. Pored toga, Agencija nema mandat da se upušta u način istraživanja i predstavljanja istorijskih događaja.
Uzimajući u obzir navedeno, obavještavamo Vas da u vezi sa ovim predmetom Agencija neće poduzimati dalje korake."

Kajan podsjeća da je sadašnji direktor RAK-a bivši direktor RTRS-a.

Foto: Sanel Kajan/LinkedIn