Politika

Kajganić o Diani Kajmaković: Ne mogu otkriti u kojem kontekstu kriminalci spominju tužiteljicu

Milanko Kajagnić, vršitelj dužnosti glavnog tužitelja Tužilaštva BiH, na današnjoj konferenciji za medije govorio je i o prebacivanju tužiteljice Diane Kajmaković iz jednog odjela u drugi te o istrazi koja se vodi protiv nje unutar ove institucije.

“Ja ne mogu utjecati niti na trajanje procesa, niti na odluku koja se donese. Mogu samo da u vezi tog slučaja kažem sve što sam do sada i rekao. Dobili smo izvještaj MUP-a Kantona Sarajevo u kojem je navedena komunikacija između dva kriminogena lica u kojoj se spominje i ime tužiteljice Diane. Taj predmet je dodijeljen na rad tužiocima i to automatskom dodjelom predmeta. Još jednog tužioca sam dodijelio u tim. Rade se provjere i kada se izvrši, donijet će se odluka”, kazao je Kajganić.

Na pitanje da li je premještanje Diane Kajmaković iz Posebnog odjela za organizirani kriminal i korupciju na Odjel za ratne zločine, način da se diskredituje uoči izbora glavnog tužitelja.

“Imamo 55 tužilaca i možemo to da iskoristimo i vršimo raspodjelu tužioca i to će se dešavati u narednom periodu”, kazao je Kajganić.

Dodao je kako su određeni tužioci više poznati javnosti jer rade na predmetima koji su zanimljivi javnosti.

“Dva tužioca rade i kada se izvrše sve potrebne radnje oni će donijeti odluku. Niti na jedan način ja ne mogu utjecati na trajanje i na odluku jer sve to predstavlja kršenje disciplinske odgovornosti. Ne mogu govoriti u kojem kontekstu je spomenuta jer bi to značilo da iznosim izvještaj gdje dva kriminogena lica razgovaraju, a to vam ne mogu dati”, kazao je Kajganić.

Podsjetimo, prije nekoliko dana potvrđeno iz VSTV-a da su tri kandidata za glavnog tužioca Tužilaštva BiH: trenutni v.d. Milanko Kajganić, Diana Kajmaković i Miroslav Janjić.

Diana Kajmaković, kako je to Raport prvi objavio, uhvaćena je u prepisci kriminalaca putem Sky aplikacije, zbog čega se protiv nje vodi interna istraga, a zbog ove afere sklonjena je sa čela tima koji je istraživao i obrađivao informacije prikupljene upravo putem Sky aplikacije.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare