Vijesti

Kajganić se u Washingtonu sastao sa Gabrielom Escobarom

Glavni tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine Milanko Kajganić sastao se u Washingtonu sa zamjenikom podsekretara State Departmenta i specijalnim izaslanikom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za Zapadni Balkan Gabrielom Escobarom.

Na sastanku je razgovarano o borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Također, istaknuto je da je korupcija ključni problem u Bosni i Hercegovini.

Između ostalog, kazali su da se borbom protiv ovih kaznenih djela, treba osigurati jačanje vladavine prava za sve građane Bosne i Hercegovine.

Saopšteno je ovo iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Glavni tužilac Kajganić upoznao je Escobara sa aktivnostima koje Tužilaštvo Bosne i Hercegovine provodi u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. U kojima se ostvaruje značajna saradnja sa partnerskim institucijama iz inozemstva. Uključujući i dobru saradnju sa partnerskim institucijama iz SAD-a.

Specijalni izaslanik Escobar, iskazao je punu potporu SAD-a Tužilaštvu BiH. Također, i podršku procesu jačanja vladavine prava u Bosni i Hercegovini u narednom periodu.

Podsjetimo, Kajganića je nedavno sa tužiteljima i saradnicima, evropskim komesarom za susjedstvo i proširenje Oliverom Varhelyijem (Oliver Varhely). Kao i šefom Delegacije EU i specijalnim predstavnikom EU u Bosni i Hercegovini, ambasadorom Johannom Sattlerom i njihovim saradnicima. 

S obzirom na to da je nadležnost komesara EU, između ostalog, fokusirana na reformske procese i jačanje vladavine prava u zemljama regije zapadnog Balkana, na sastanku je razgovarano o aktivnostima Tužiteljstva BiH. Sve u cilju jačanju vladavine prava i sigurnosti na europskom putu Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare