Kajganić na sjednici VSTV-a najavio optužnice
Politika

Kajganić za Raport: Tužilaštvo provjereva navode o izbornim prevarama na državnom nivou

Odjeknula je informacija da je Tužilaštvo BiH ekspresno počelo raditi po prijavi Milorada Dodika protiv CIK-a, a da je sve pokrenuo glavni tužilac Milanko Kajganić.

Naime, navodno je v.d. glavnog tužioca Milanko Kajganić odlučio istraživati članove CIK, umjesto izborne prevare. Dodik je prijavio članove CIK-a jer su, kako on tvrdi, donijeli nezakonitu odluku o ponovnom brojanju glasova za predsjednika RS.

S druge strane, CIK je prijavio Dodika jer je iznio niz uvreda i prijetnju na račun predsjednika CIK-a Suada Arnautovića te članice Vanje Bjelica-Prutina.

Ukoliko je Kajganić odlučio samo ‘raditi’ Dodikovu prijavu, cilj je valjda spriječiti CIK da ponovnim brojanjem glasova sruši poiziciju Dodika u RS.

Kontaktirali smo Kajganića. On nam je proslijedio odgovor u kojem se kaže da se radi o medijskim konstrukcijama.

“Tužiteljstvo BiH, istog dana, u razmaku od 2 sata, zaprimilo prijave sekretarijata SNSD protiv članova CIK-a, kao i prijavu CIK-a protiv Milorada Dodika, zbog izjava protiv članice CIK-a, Vanje Bjelica-Prutina.

Obje prijave zaprimljene su putem elektronske pošte i upućene u dalju proceduru, kako nalaže zakon. One su u radu kod postupajućih tužitelja, koji poduzimaju aktivnosti koje su potrebne, kako bi mogli donijeti tužiteljsku odluku.

Tužiteljstvo BiH postupa u skladu sa zakonom i pozitivnim propisima. Nije dobra bilo kakva politizacija navedenih predmeta u medijima, za selektivne konstrukcije i dezinformacije”, navodi se u odgovoru.

Kajganića smo pitali da li je Tužilaštvo postupilo i po navodima o izbornim prevarama?

“Jeste za dio koji se tiče nivoa Bosne i Hercegovine. Izbori za entitetske nivoe su u nadležnosti entitetskih tužilaštava. U tom dijelu ćemo pružiti svu potrebnu asistenciju”, rekao je Kajganić za Raport.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare