benzinska pumpa muškarac sipa gorivo u automobil
Puni Gas

Kako benzinska pumpa ‘zna‘ kada je spremnik pun i prekida punjenje? Video sve objašnjava

Možda ste se zapitali kako se benzinska pumpa sama isključuje nakon što napunite spremnik svog automobila gorivom do kraja.

Ovaj video koji je prenio Youtuber Steve Mold pokazuje kako sistem funkcionira i fascinantniji je nego što smo očekivali.

Steve je pretpostavio da je pumpa vjerovatno koristila neki oblik električnog senzora da otkrije kada je gorivo doseglo vrh mlaznice pumpe ili tako nešto, ali zapravo postoji nekoliko zanimljivih mehanizama u “igri”.

U videu Youtuber pokazuje poprečni presjek mlaznice pumpe za gorivo tako da možete vidjeti unutrašnji rad. Mold je također napravio nekoliko različitih modela kako bi bolje ilustrirao svaki dio pumpe.

Jedna od glavnih karakteristikapumpe koju možda nikada prije niste primijetili je mala rupica koja se zove “Venturijev senzor”. Iako to zvuči kao prilično hi-tech naziv za neku električnu komponentu. To je zapravo potpuno fluidno mehanički senzor, koji radi iskorištavajući “Venturijev efekt”.

Mold demonstrira kako funkcionira Venturi efekt u sklopu videa, uz pomoć Venturi cijevi.

Oni pokazuju kako zrak koji prolazi kroz cijev koja se sužava u sredini doživljava smanjenje pritiska, što usisava tekućinu ispod sebe. To je također slično načinu na koji motor s rasplinjačem miješa zrak s gorivom na putu do komora za izgaranje.

Za potpuno objašnjenje kako se pumpa sama isključuje kada benzin dođe do kraja mlaznice, pogledajte video.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare