Vijesti

Kako će izgledati nova Fortina vlada? Šta do sada znamo

Kako je Raport i najavio, stranke Četvorke i nezavisni zastupnici jučer su potvrdili – Edin Forto mandatar je za sastav nove Vlade Kantona Sarajevo.

Time je faktički i riješeno nekoliko drugih pitanja – kao što je ono ko će predsjedavati Skupštinom KS.

S obzirom na to da se Forto izjašnjava kao Ostali, predsjedavajući Skupštine bit će, kako je Raportu rečeno, Elvedin Okerić (NiP) koji je na prošloj sjednici imenovan u rukovodstvo Skupštine umjesto Mirze Čelika.

Što se tiče same raspodjele ministarstava i kadrova koji će obnašati funkcije zna se tek nekoliko stvari.

Sigurno je da će se u Vladu KS vratiti tri ministra: Adnan Šteta (SDP) na čelo Ministarstva saobraćaja, Lejla Brčić (NS) vodit će ponovo Ministarstvo pravde dok će Admir Katica (NiP) doći opet na čelo MUP-a KS.

To znači da ostaje još njih devet nepopunjenih.

S obzirom na odnos snaga u Skupštini KS NiP će dobiti najviše ministarstava – trenutno je to brojka od pet.

SDP bi trebao dobiti tri ministarstva, među kojima je i Ministarstvo zdravstva, dok će NS dobiti vjerovatno dva, uz premijera koji dolazi iz njihove partije.

NBL Ibrahima Hadžibajrića neće imati svog predstavnika u Vladi KS, jer to Hadžibajrić nije ni tražio, kao ni dok su Vladu činile stranke Šestorke.

Klub Nezavisnih zastupnika također bi trebao imenovati ministra, a govorili se o jedno, od ministarstava za obrazovanje ili kulture.

Definitivna raspodjela kao i imena kadrova koji će voditi Vladu trebala bi biti poznata tokom iduće sedmice.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare