Nauka

Kako ćemo putovati za 50 godina? Zaboravite na dokumente, ali i na velike kofere

Godina je 2070. Dolazite na aerodrom i prilazite pametnom uređaju koji vam skenira lice i rožnicu. Otvaraju se vrata i hodate dalje prema gateu i čitaču pulsa. Dokumente nemate - otkucaji srca služe umjesto otiska prsta i dokumenata, a vaši podaci su pohranjeni u cloudu. Avionska sjedala se prilagođavaju vašem tijelu, a dok avion para oblake zabavlja vas film, ali ekrana nema. Zabavni sadržaj dopire iz zrake uperene u vaše oči. Na odredištu vas dočekuje električni taksi koji leti prema pametnom hotelu.

Takav scenarij o putovanjima u budućnosti predstavio je izvještaj easyJeta za 2070. godinu koji je sastavio tim naučnika. Za otprilike pedeset godina ergonomska i biomimetička senzorna sjedala u avionima bi mogla postati norma. Bit će izrađena od pametnih materijala koji se prilagođavaju obliku tijela, visini, težini i temperaturi, kako bi pružili što ugodnije iskustvo letenja.

Zabavni sadržaji će se emitirati direktno ispred očiju putnika, putem optoelektroničkih uređaja. Umjesto autobusa, s aerodroma će putnike prevoziti eVTOL, leteći električni automobil s vertikalnim uzlijetanjem i slijetanjem. Naučnici predviđaju da će do 2070. hoteli imati pametne sobe u kojima će gosti moći unaprijed odabrati čvrstoću kreveta i omiljenu muziku koja će zasvirati za dobrodošlicu.

Za omiljenu hranu pobrinut će se 3D printeri. Također, postojat će i podzemni, energetski superučinkoviti hoteli, povezani s tlom u kojem će energiju stvarati i koraci gostiju. Koferi će bit stvar prošlosti jer će gosti isprintati odjeću koju žele nositi na odmoru, od materijala koji se mogu reciklirati.

Neki od autora izvještaja o budućnosti putovanja su profesorica Birgitte Andersen sa univerziteta Birkbeck u Londonu, izvršna direktorica kompanije Big Innovation Center, dr. Melissa Sterry, futuristi Shivvy Jervis i dr. Patrick Dixon, kao i stručnjaci za zrakoplovstvo. A koliko su bili u pravu vrijeme će pokazati...