Magazin

Kako i koliko zapravo treba da se kuhaju jaja

Ništa lakše nego skuhati jaje, pomislio bi čovjek. Međutim, ovo je jedna od onih stvari u kulinarstvu koje dokazuju da se istinska vještina meri u najjednostavnijim stvarima.

Nekoliko koraka važno je da ispoštujete u startu. Prvo, veličinu posude za kuhanje birajte u zavisnosti od broja jaja. Jaja nikako ne bi smjela da se sudaraju jer će tako popucati.

Dakle, u šerpu idealne veličine prvo položite jaja, pa tek onda preko njih sipate vodu i to sobne temperature, jer isuviše hladna i isuviše topla voda mogu utjecati na to da se na kraju ne skuhaju onako kako ste željeli. Vode sipajte toliko da za centimetar i po, dva bude iznad jaja. Ovo je ujedno i dobar trenutak da provjerite svježinu jaja, što je vrlo jednostavno – pokvarena uvijek isplivaju na površinu.

Sljedeći korak je da u vodu sipate kašiku soli ili sirćeta, bilo jabukovog bilo alkoholnog i važno je da ovaj detalj ne preskačete jer on obezbjeđuje da vam jaja ne pucaju prilikom kuhanja i znatno olakšava ljuštenje poslije.

Ringla se uključuje na srednje jaku temperaturu jer ukoliko je prevruća, jaja će pucati, a ukoliko je preslaba, neće se dovoljno skuhati. Dok voda ne provri, posuda treba da bude poklopljena, a jaja ne treba dirati.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Daily Nutrition Fact (@caloriesmix)

Meko kuhana jaja

Ako želite da dobijete rovita jaja, šerpu skinite s vatre, ali jaja ostavite da odstoje u šerpi s vodom tri do pet minuta. Tako ćete dobiti jaje koje ima čvrstu koru bjelanca, dok je samo bjelance meko, a žumance tečno. U pravilu, ovako kuhana jaja se ne gule, nego se jedu kašikom direktno iz ljuske.

Srednje kuhana jaja

Ako želite srednje kuhana jaja, posudu skinite s vatre, a jaja ostavite da odstoje pet do šest minuta. Srednje kuhana ili poširana jaja, imaju pomalo tečno žumance, a bjelance je dovoljno čvrsto da može da se oguli.

Tvrdo kuhana jaja

Ako više volite tvrdo kuhana jaja, nakon ključanja šerpu ostavite na ringli još pet minuta, ali ringlu isključite. Neki kuhari, međutim, i za tvrdo kuhana jaja skidaju šerpu sa vatre, a jaja ostavite u vreloj vodi još 10 do 15 minuta. Da bi žumance bilo tamno žute boje dovoljno je da jaja odstoje u vodi desetak minuta, a ako želite da bude jako žuto, suho i da se mrvi, ostavite jaja u vodi 15 minuta.

Treba napomenuti da sve vrijeme ovog procesa posuda treba da bude poklopljena, kako se ne bi usporavali vrenje i kuhanje.

Nakon ovoga se topla voda prosipa, a u jaja se sipa hladna voda. Da bi se proces hlađenja ubrzao, dodajte i nekoliko kockica leda ili pak vodu na nekoliko minuta mijenjajte da bi bila sve vrijeme hladna. Kad primijetite da su se jaja u vodi ohladila, izvadite ih i dodatno ostavite u frižideru još dvadesetak minuta. Jaja se ljušte neposredno prije serviranja.