Svijet

Kako italijanska mafija zarađuje i na koronakrizi: Infiltrirali su se i među doktore…

Nedavno je pokrenut pretres čitavog niza lokacija u Italiji. Protivnik je bio odlično poznat: ‘Ndrangheta, kriminalna organizacija iz Kalabrije koja je već odavno nadmašila svoje italijanske rivale poput Cose Nostre ili Mafije. Ali popis lokacija koje je sastavio “lovac” na organizirani kriminal Nicola Gratteri se mogao učiniti čudan: tu nisu bili bordeli, kockarnice i slična legla zločina. Nego apoteke, ljekarske prakse i uredi lokalnih političara, piše Deutsche Welle.

Jer na jugu Italije je odlično poznato kako je čitav sistem zdravstvene njege prožet organiziranim kriminalom.

“Bilo je već mnogo slučajeva korupcije u zdravstvu”, kaže državni tužilac Kalabrije Gratteri.

Jer tamo odlazi mnogo novca, prije svega iz državne blagajne:

“Taj sektor čini oko 70% budžeta ove regije”, kaže 62-godišnjak.

On vodi bitku protiv kriminala već decenijama i više se niti ne sjeća života bez policijske zaštite – makar se već pokazalo kako tamo čak ni to nije garancija za dug život.

Zdravstvo znači i velike novce

U ovom slučaju je kotač istrage pokrenuo jedan od vodećih političara iz regionalnog glavnog grada Catanzara. On je u kućnom pritvoru, a optužen je kako je ‘Ndragheti priskrbio dozvolu za trgovanje lijekovima i stvaranje mreže apoteka prije svega u Kalabriji. Tu se prao i novac, a postoji osnovana sumnja kako su mu kriminalci osigurali dovoljno glasova za izbor u regionalni parlament – prilično uobičajeno u tom dijelu Italije gdje kriminalcima nije teško “uvjeriti” siromašne, kome da daju svoj glas.

Osim političara, istraga se vodi protiv dvadesetak članova klana Grande Aracri. A ‘Ndrangheta već odavno nije samo u poslu s narkoticima i u komunalnoj službi odvoza otpada, nego se sve više zanima za zdravstvo: “To je područje gdje je došlo do koncentracije različitih interesa”, kaže nam Gratteri.

Jer gdje država zakaže, građani traže alternativu. Zato je i kriminalcima u interesu da država ne uspije u svojoj pomoći.

“Sistem u kojem ništa ne funkcionira je tačno ono mjesto gdje mafijaši sve potkopavaju i pobjeđuju jer nude likvidnost, nadzor i organizaciju”, kaže italijanski publicist više knjiga o organiziranom kriminalu, Roberto Saviano.

“Pusti pištolj, ti ćeš biti doktor!”

A na jugu Italije je zdravstvo već dugo u kritičnom stanju. Pod krinkom reformi se u mnogo toga štedjelo do smrti, tvrdi publicist. U Kalabriji je ionako običaj poslove dogovoriti usmeno, a kao i u mnogim drugim dijelovima juga Italije je u proteklim godinama zatvoreno mnogo manjih bolnica i ambulanta.

U ovo doba pandemije se to teško osvećuje:

“Pandemije ne stvaraju krize, pandemije radikaliziraju krize koje već postoje”, sažima Saviano.

A organizirani kriminal u sistemu zdravstvene njege prodire sistemski i dugoročno: iz tog sektora se čuje kako velik broj djece iz porodica poznatih kriminalaca studira medicinu ili farmaciju, a i te porodice su spremne na gotovo sve kako bi “njihov mali” dobio diplomu.

Nije im tek cilj da onda staricama mjere krvni pritisak i izdaju tablete za slabo srce, nego da se uspnu u strukturama uprave bolnica. No i Gratteri upozorava kako to ne mora biti pravilo: imati takvog ili onakvog oca još ne znači i biti kriminalac.

Ali u tom sektoru istražitelji otkrivaju čitav niz pronevjera i “poslića”: u distribuciji lijekova, prijevozu bolesnika, čak i kod izbora pogrebnika. Tu će samo neki i uvijek isti dobivati narudžbu, makar cijene bile paprene. Ko ne želi, tu ima metoda: ako ne pomaže koverta s novcem, možda će pomoći i koja pljuska – za početak.

Traži se novi komesar

Državna zdravstvena njega na jugu Italije – šta da se o njoj kaže, uprkos angažiranim djelatnicima. Ali onda su tu i brži, bolji i skuplji tretmani u privatnim klinikama i praksama. Mreža njege se najvećim dijelom planira na regionalnom nivou, finansira i nadzire. S obzirom da se na jugu zemlje već odavno kuka na zdravstvo, Rim je još prije više godina tamo poslao državnog komesara koji treba vidjeti, zašto je skrb lošija makar je novac isti kao i regijama na sjeveru zemlje.

Ali ni to nije pomoglo: prvi val ove pandemije je uglavnom pogodio sjever Italije, ali sad je došao i na jug. Opća propast njege je došla i u medije tako da je vlada u Rimu otpustila dosadašnjeg komesara – ali već sedmicama uzaludno pokušava naći novog.

No svima je jasno: racije i policija neće uspjeti slomiti tijesne veze politike, mafije i zdravstva u Kalabrije. Ali i državni tužilac kaže: “Mi moramo ostati budni.” I obaviti svoj dio posla. No tu će se morati još mnogo toga promijeniti.Povezani postovi: