Region

Kako izgleda privremena bolnica u Beogradu: Danas počinje prijem prvih pacijenata na Sajmu

Privremena bolnica na Beogradskom sajmu od danas će početi primati prve pacijente oboljele od koronavirusa s lakšim tegobama. Tako će u taj objekt moći ući isključivo pacijenti i zdravstveni radnici, a javnosti i novinarima nije dozvoljen pristup, jer je cijeli prostor dezinficiran i spreman za liječenje oboljelih.

Prostor za boravak zaraženih osiguran je u halama 1, 3, 4 i 5, a Vojska Srbije je dopremila oko 3.000 kreveta i ormarića, prostor između kreveta je ograđen paravanima, a na galerijama hala bit će ljekarske ordinacije sa rendgen aparatima. Osim ljekara specijalista, u privremenoj bolnici angažirani su i psiholozi.

Na sajmu su osigurani svi sanitarni uvjeti, pacijentima će se u tom prostoru dopremati i hrana, konstantna temperatura u objektu bit će 20 stepeni, a osim toga, sajam je prekriven wi-fi signalom.

Lista svih stvari koje pacijenti mogu ponijeti sa sobom tokom liječenja u privremenoj bolnici bit će objavljena na stranici covid19.rs.

Glavna svrha ove, ali i ostalih privremenih bolnica, jeste da pacijenti koji imaju lakše tegobe, a pozitivni su na virus, budu izolirani kako se bolest dalje ne bi širila, ali i da budu pod stalnim zdravstvenim nadzorom.

Do sada su takvi pacijenti slati u kućnu izolaciju, a njihovim smještanjem u privremenu bolnicu oni štite svoje porodice.

S druge strane, najavljeno je masovno testiranje osoba sumnjivih na COVID-19, te se očekuje da će na taj način biti otkriven veliki broj zaraženih.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare